DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10073
Title: Análisis del pH salival posterior al consumo de bebidas energizantes en estudiantes de odontología UCSG semestre B-2017.
Authors: Ramos Cornejo, Arianna Gabriela
metadata.dc.contributor.advisor: Ampuero Ramírez, Nelly Patricia
Keywords: PH SALIVAL;BEBIDAS ENERGIZANTES;EROSIÓN;ESMALTE DENTAL
Issue Date: 12-Mar-2018
Abstract: ABSTRACT Introduction: Dental erosion is known as the loss of dental tissue due to a chemical process without the presence of bacteria. It can be caused by extrinsic or intrinsic factors. Among the extrinsic factors is the consumption of energy drinks that nowadays are consumed without knowing the harmful effects they can bring. Objective: To determine the alteration of the salivary pH of the UCSG dental students semester B2017 due to the consumption of energy drinks. Materials and methods: A descriptive, observational, analytical study was carried out in the dental clinic of the Universidad Católica Santiago de Guayaquil during the semester B-2017 in 150 dental students. The level of salivary pH, previous, stimulated and subsequent to the intake of energizing beverages was determined by the use of strips to evaluate the pH and two brands of energy drinks V220 (product A) and Vive100% (product B). Results: From 95 patients evaluated it was determined that the average total salivary pH before stimulation by the energizing drink was 6.69. The salivary pH stimulated with the energy drink using product A was 4.29 while the stimulation by product B was 4.59 its pH, there is no significant difference between the two products. The average salivary pH after consumption of product A was 5.86 while product B its average salivary pH was 6.14%. Conclusion: The consumption of energy drinks causes an alteration in the salivary pH, which is reduced from neutral to acid, which leads to the erosive potential of these energy drinks being harmful to our oral health.
Description: Introducción: La erosión dental es conocida como la pérdida de sustancia dentaria por un proceso químico que no incluye la presencia de bacterias, la superficie del esmalte se vuelve blanda y presenta concavidades y escalones. Puede ser provocada por factores extrínsecos o intrínsecos2, dentro de los factores extrínsecos se encuentra el consumo de bebidas energizantes las cuales hoy en día son consumidas sin saber los efectos perjudiciales que traen consigo. Objetivo: Determinar la alteración del pH salival en los estudiantes de odontología de la UCSG semestre B2017 posterior al consumo de bebidas energizantes. Materiales y métodos: Se realizó un estudio de tipo descriptivo, observacional, analítico llevado a cabo en la clínica odontológica de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil durante el semestre B-2017 en 150 estudiantes de odontología. Se determinó el nivel de pH salival previo, estimulado y posterior a la ingesta de bebidas energizantes mediante el uso de tiras reactivas para evaluar el pH y dos marcas diferentes de bebidas energizantes V220 (producto A) y Vive100% (producto B). Resultados: De 95 pacientes evaluados se determinó que el promedio del pH salival total previo a la estimulación mediante la bebida energizante fue de 6,69. El pH salival estimulado con el producto A fue 4,29 y la estimulación mediante el producto B fue 4,59 su pH; sin embargo no existe diferencia significativa entre los dos productos. El promedio de pH salival posterior al consumo del producto A fue 5,86 y el promedio de pH salival del producto B fue 6,14%. Conclusión: El consumo de bebidas energizantes provoca una alteración en el pH salival, el cual se ve disminuido pasando de neutro a ácido, lo que conlleva a que el potencial erosivo de estas bebidas energizantes sea perjudicial para nuestra salud oral.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10073
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Odontología

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-ODON-364.pdf1.16 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.