DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10253
Title: Valoración de los marcadores bioquímicos : albúmina y creatinina y su relación con el estado nutricional de pacientes con insuficiencia renal crónica en modalidad de hemodiálisis y diálisis peritoneal del centro de Diálisis “Serdidyv” de la ciudad de Guayaquil.
Authors: González Mence, Allysson Alexandra
metadata.dc.contributor.advisor: Santana Véliz, Carlos Julio
Keywords: ESTADO NUTRICIONAL;INSUFICIENCIA RENAL CRÓNICA;HEMODIÁLISIS;DIÁLISIS PERITONEAL;VALORACIÓN GLOBAL SUBJETIVA
Issue Date: 8-Mar-2018
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Chronic kidney disease is one of the leading causes of death, because it ffects the nutritional status of patients and more than those undergoing Hemodialysis and Peritoneal Dialysis treatments together with a decrease in their biochemical markers, increasing the mortality rate. The aim of this study was to determine the relation between the biochemical markers: Albumin and Creatinine with nutritional status in patients with chronic kidney disease in Hemodialysis and Peritoneal Dialysis at the "Serdidyv" Dialysis Center in the city of Guayaquil. The study has a quantitative, non-experimental, crosssectional, prospective approach, with a correlational scope, the sample analyzed was 80 patients, which included 40 for Hemodialysis and 40 for Peritoneal Dialysis considering the inclusion and exclusion criteria. The results presented a 100% mild malnutrition for Hemodialysis and for patients in Peritoneal Dialysis 93% mild malnutrition, 3% moderate malnutrition and 5% Normal, according to the data obtained by the SGA method. The Chisquare statistical test was used, where the value (-P: 0.1493) indicated that there was no relation between the nutritional status and the type of dialysis. In addition, the biochemical markers were analyzed: Albumin and Creatinine where it was observed that they present values within the normal range for Hemodialysis, but there are values below normal for those in Peritoneal Dialysis. The Chi-square statistical test reflex a value <0.05 is to say a statistically significant relation was found between the biochemical markers and the type of dialysis.
Description: La insuficiencia renal crónica es una de las principales causas de muertes, ya que afecta el estado nutricional de los pacientes y más de aquellos sometidos a tratamientos de Hemodiálisis y Diálisis Peritoneal junto con disminución en sus marcadores bioquímicos, aumentando la tasa de mortalidad. El objetivo del estudio fue determinar la relación entre los marcadores bioquímicos: Albúmina y Creatinina con el estado nutricional en los pacientes con insuficiencia renal crónica en modalidad de Hemodiálisis y Diálisis Peritoneal del centro de Diálisis “Serdidyv” de la ciudad de Guayaquil. El estudio tiene un enfoque cuantitativo, no experimental, de tipo transversal, prospectivo, con un alcance correlacional, la muestra analizada fue de 80 pacientes, lo cuales comprendieron 40 para Hemodiálisis y 40 para Diálisis Peritoneal considerando los criterios de inclusión y exclusión. Los resultados presentaron para Hemodiálisis un 100% desnutrición leve y para los pacientes en Diálisis Peritoneal un 93% desnutrición leve, 3% desnutrición moderada y 5% Normal, según los datos obtenidos por el método de VGS. Se utilizo la prueba estadística Chi-Cuadrado donde el valor (-P: 0,1493) indicó que no existió relación entre el estado Nutricional y el tipo de Diálisis. Además, se analizaron los marcadores bioquímicos: Albúmina y Creatinina donde se observó que presentan valores dentro del rango normal para Hemodiálisis, pero existen valores por debajo de lo normal para aquellos en Diálisis Peritoneal. La prueba estadística ChiCuadrado reflejo un valor <0,05 es decir, se encontró una relación estadísticamente significativa entre los marcadores bioquímicos y el tipo de Diálisis.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10253
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición Dietética y Estética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-351.pdf1,52 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons