DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/11185
Title: Diseño del modelo de negocio para un establecimiento de alimentos y bebidas especializado en comida ancestral andina, en el cantón Colta, provincia de Chimborazo.
Authors: Lema Tenesaca, Milton Efraín
metadata.dc.contributor.advisor: Segura Ronquillo, Shirley Carolina
Keywords: MODELO DE NEGOCIO;TURISMO GASTRONÓMICO;EMPRENDIMIENTO;COMIDA ANCESTRAL;RESTAURANTE
Issue Date: 17-Sep-2018
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The present academic project is intended to perform the appropriate research to measure the level of feasibility for the creation of an ancestral Andean food restaurant at Colta, belonging to the province of Chimborazo. The development of the proposal of this project was designed to cover two objectives that will be beneficial to Colta, being the first one, to show up the ancestral food as an intangible heritage, maintaining the tradition and making them well known. The second objective is to provide the service of restoration (food and drinks) to the habitants of the area and the national and international tourists; in order to support the local tourism. To measure the level of acceptance of the project, they were employed interviews and surveys as data collection tools. Two interviews were carried out, the first one to governmental representatives, such as the Engineer Zenaida Cuzco belonging to the Department of Tourism of Colta, and the second one to Ms. Glorié Mar in charge of the Munay restaurant, because it is relevant obtain information of business related to the field of the study. Afterwards, the surveys were polled to the inhabitants of Colta and its tourists, in order to measure the level of acceptance for the entrepreneurship, as well as the needs and preferences that must be taken into consideration to propose appropriate measures regarding variables such as price and location. Finally, the information collected was analyzed in order to design a business model with the necessary points that benefit the entrepreneurship.
Description: El presente proyecto de titulación tiene como objetivo realizar la investigación adecuada para efectuar un modelo de negocio de un restaurante de comida ancestral andina en el cantón Colta perteneciente a la provincia de Chimborazo. El desarrollo de la propuesta del trabajo está diseñado para abarcar dos metas que van a favorecer a Colta, siendo la primera resaltar la comida ancestral como patrimonio inmaterial, manteniendo la tradición y darlas a conocer. La segunda meta es proporcionar el servicio de restauración (alimentos y bebidas) a los habitantes de la zona y a los turistas nacionales e internacionales; y de esta manera apoyar al turismo local. Para medir el nivel de aceptación del proyecto se emplearon entrevista y encuestas como herramientas de recolección de datos. Se realizo una entrevista, la primera destinada a los Organismo de Gobierno como la Ingeniera Zenaida Cuzco que pertenece al Departamento de Turismo de Colta, y la segunda a la Señora Glorié Mar encargada del restaurante Munay debido a que es relevante obtener información de negocios que se desenvuelven en el campo en estudio. Posterior a esto, las encuestas fueron dirigidas a los habitantes de Colta y a los turistas con el fin de medir el nivel de agrado hacia el emprendimiento, así como las necesidades y preferencias que se tomaron en consideración para plantear las medidas adecuadas referentes a variables como precio y ubicación. Y como última parte a desarrollar se analizó la información recolectada para poder diseñar un modelo de negocio con los puntos necesarios que beneficien al emprendimiento.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/11185
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Ingeniería en Administración de Empresas Turísticas y Hoteleras

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-ESP-AETH-509.pdf2.92 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.