DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/11580
Title: Análisis de factibilidad para la creación de una empresa productora de café de Algarroba y Habas con sabores frutales.
Authors: Carrión Bustamante, Bryan Gustavo
metadata.dc.contributor.advisor: Freire Quintero, César Enrique
Keywords: EMPRESA COMERCIAL;CAFÉ DE ALGARROBA Y HABA;INVERSIONES;VIABILIDAD FINANCIERA;MATERIA PRIMA;GUAYAQUIL;ECUADOR
Issue Date: 20-Sep-2018
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: This project will demonstrate, through a financial and market study, the financial and technical feasibility of creating a company that produces and markets a coffee substitute based of carob and beans with fruit flavors in the city of Guayaquil, using raw material, indirect materials and Ecuadorian labor; With a history of viable projects, similar to this project, and that have been developed around the world, the project is justified through the broad potential of our demanding market, so a market study was conducted, where through surveys and the application of the demand function and linear regressions, the current market demand was obtained, incurring a deficit of 90.10%. With an initial investment of $ 402,309.47, consisting of 30% equity and 70% financing from the Corporacion Financiera Nacional, the project will cover 5.46% of unmet demand; financial indicators demonstrate the financial viability of the project, with an internal rate of return on investment of the project flow of 43.55%, higher than the weighted average cost of capital of 6.67%, and the IRR of the investor flow of 97.15% , greater than the rate of the capital assets pricing method of 9.89%, in addition to a net present value of both flows higher than zero and a recovery period of the investment of 2.04 years for the project flow and 0.92 years for the investor's flow. In conclusion, it was determined that the project is technically and financially viable, that it has the personnel and machinery necessary to meet the established goals and that its market has a great untapped potential.
Description: En el presente proyecto se demostrará la viabilidad financiera y técnica de la creación de una empresas que produzca y comercialice un sucedáneo de café a base de algarroba y habas con sabores frutales en la ciudad de Guayaquil, utilizando materia prima, materiales indirectos y mano de obra ecuatoriana, con antecedentes de proyectos viables parecidos a este, y elaborados en todo el mundo, el proyecto se justifica a través del amplio potencial de nuestro mercado demandante, es así que se realizó un estudio de mercado, donde a través de encuestas y la aplicación de la función de demanda y regresiones lineales, se obtuvo la demanda actual del mercado, incurriendo esta en un déficit del 90.10%, con una inversión inicial de $402.309.47, el proyecto logrará cubrir el 5.46% de la demanda insatisfecha; los indicadores financieros demuestran la viabilidad financiera del proyecto, con una TIR del flujo del proyecto de 43.55%, mayor a la del CPPC de 6.67%, y la TIR del flujo del inversionista de 97.15%, mayor a la tasa del WACC del 9.89%, además con un valor actual neto de ambos flujos mayor a cero y un periodo de recuperación de la inversión de 2.04 años para el flujo del proyecto y de 0.92 años para el flujo del inversionista.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/11580
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Gestión Empresarial Internacional

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-ECO-GES-517.pdf1,24 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.