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Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/12207
Title: Evaluación del riesgo cardiovascular en los pacientes hipertensos de la comunidad Montañita año 2018.
Authors: Salazar Espinoza, María Auxiliadora
metadata.dc.contributor.advisor: Hernández Roca, Cristina Victoria
Keywords: HIPERTENSIÓN ARTERIAL;ENFERMEDADES CARDIOVASCULARES;FACTORES DE RIESGO;SEDENTARISMO;CENTRO DE SALUD
Issue Date: 17-Dec-2018
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Background: High blood pressure is one of the main factors that contribute to causing heart disease and stroke, which represent the most important causes of premature death and disability. Materials and Methods: The research is observational, cross-sectional descriptive in which participated, with previous informed consent, hypertensive patients from the Montañita community, Olón health center, Santa Elena, a survey was taken taken from the risk assessment score test cardiovascular (INTERHEART), the review of the clinical history and family record. Results: The hypertensive population presented predominance in the ages of 50 - 59 years, in both sexes, with 35.3% (N ° 46); primary schooling 54.1% (N ° 46), with accessible economic income 91.8% (N ° 78), mason occupation 23.5% (N ° 20). Family history of arterial hypertension presented 64.7% (N ° 55), first degree relatives of heart attack 43.5% (N ° 37). They presented evolution less than 10 years of HTA 64.7% (N ° 55), controlled 80% (N ° 68), stage 1 of HTA 81.2% (N ° 69). Prevalence of diabetes mellitus 50.6 (N ° 43), stress 70.6 (N ° 60); consumption of: salty foods 50.6% (No. 43), fried 63.5 (No. 54), fruits and vegetables 74.1% (No. 63), meat and / or chicken 85.9% (No. 73); sedentary lifestyle 76.5% (N ° 65), hip waist index risk 83.5 (N ° 71). Conclusions: It was determined that the studied population presents high cardiovascular risk. Risk factors considered: the high genetic factor of hypertension and heart attack; prevalence of diabetes mellitus, stress, unhealthy diet, malnutrition due to excess and sedentary lifestyle.
Description: Antecedentes: La hipertensión arterial es uno de los principales factores que contribuyen a causar cardiopatías y accidentes cerebrovasculares, que representan las causas más importantes de muerte prematura y discapacidad. Materiales y Métodos: La investigación es observacional, descriptiva de corte transversal en la que participaron previo consentimiento informado, los pacientes hipertensos de la comunidad Montañita, centro de salud Olón, Santa Elena, se realizó una encuesta tomada del test de puntaje de evaluación del riesgo cardiovascular (INTERHEART), la revisión de la historia clínica y ficha familiar. Resultados: La población hipertensa presentó predominio en las edades de 50 – 59 años, en ambos sexos, con el 35,3% (N°46); escolaridad primaria 54,1% (N° 46), con ingreso económico accesible 91,8% (N° 78), ocupación albañil 23,5% (N° 20). Antecedentes familiares de hipertensión arterial presentaron 64,7% (N° 55), familiares de primer grado de consanguinidad de ataque cardíaco 43,5% (N° 37). Presentaron evolución menor a 10 años de HTA 64,7% (N° 55), controlados 80% (N° 68), en etapa 1 de HTA 81,2% (N° 69). Prevalencia de diabetes mellitus 50,6 (N° 43), estrés 70,6 (N° 60); consumo de: alimentos salados 50,6% (N° 43), fritos 63,5 (N° 54), frutas y verduras 74,1% (N° 63), carne y/o pollo 85,9% (N° 73); sedentarismo 76,5% (N° 65), riesgo índice cintura cadera 83,5 (N° 71). Conclusiones: Se determinó que la población estudiada presenta alto riesgo cardiovascular. Factores de riesgo considerados: el alto factor genético de hipertensión arterial y de ataque cardíaco; prevalencia de diabetes mellitus, estrés, dieta no saludable, malnutrición por exceso y sedentarismo.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/12207
Appears in Collections:Trabajos de Grado - Especialización en Medicina Familiar y Comunitaria

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