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Title: Valoración del estado nutricional en pacientes hospitalizados con enfermedades gastrointestinales de 30 a 60 años en el “Hospital del día Virgen del Carmen” de la ciudad de Machala desde noviembre 2018 hasta febrero 2019.
Authors: Ariza Barros, Mario André
metadata.dc.contributor.advisor: García Mora, Patricia
Keywords: DESNUTRICIÓN;CARBOHIDRATOS;PROBLEMAS GASTROINTESTINALES;HOSPITALIZACIÓN;NUTRICIÓN
Issue Date: 19-Mar-2019
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The undernourishment is defined as the set of manifestations observed in biochemical and anthropometric alterations, these are caused by low intake, deficiency or excessive consumption of macro and micronutrients. The prevalence of undernourishment plays a very important role in the early recovery of the patient hospitalized suffered some case of malnutrition in gastrointestinal diseases. The objective of this investigation is to determine the nutritional status of patients between 30 and 60 years, hospitalized because of gastrointestinal sickness in the “Hospital del día Virgen del Carmen”. The study period is a transversal cut, starting from November 2018 until February 2019. The type of research is descriptive with a quantitative approach because it describes the characteristics and evolution of the nutritional status of patients according to the variables given by the mini nutritional assessment test like: age, gender, weight, height, corporal mass index, middle arm perimeter and calve. Among the main conclusions under the context and object of study is determining that 53% of hospitalized patients were at risk of undernourishment, it was also determined that the older the older patient is, the greater the risk of undernourishment that the older the patient is, the greater the risk of suffering from malnutrition, there is also a greater predisposition of the female gender to suffer this condition. As an additional contribution, a model was econometrically modeled to predict the nutritional status of the patient based on the aforementioned variables.
Description: La desnutrición es definida como el conjunto de manifestaciones observadas en alteraciones bioquímicas y antropométricas, estas son causadas por la baja ingesta, deficiencia o excesivo consumo de macro y micronutrientes. La prevalencia de desnutrición juega un papel muy importante en la temprana recuperación de los pacientes ingresados que padecieron algún caso de desnutrición en las enfermedades gastrointestinales. El objetivo de la presente investigación es determinar el estado nutricional en pacientes de 30 a 60 años hospitalizados con enfermedades gastrointestinales en el “Hospital del día Virgen del Carmen”. El estudio es de corte transversal. El tipo de investigación es deductivo partiendo de lo general hacia lo específico, descriptivo con enfoque cuantitativo debido a que describe las características y evolución del estado nutricional en los pacientes de acuerdo a variables presentes en el test Mini Nutritional Assessment como: Edad, Género, Peso, Talla, Índice de masa corporal, Perímetro Media de Brazo y Pantorrilla. Entre las principales conclusiones bajo el contexto y objeto de estudio, determinando que el 53% de los pacientes hospitalizados presentaron riesgo a desnutrición, además se determinó que a mayor edad que posea el paciente mayor es el riesgo de padecer desnutrición, además existe una mayor predisposición del género femenino a sufrir esta condición. Como contribución adicional se modeló econométricamente un modelo para predecir el estado nutricional del paciente con base a las variables antes citadas.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/12410
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