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http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/12892
Title: | Las fluctuaciones del precio del cacao y su incidencia en el producto interno bruto agrícola periodo 2010-2016. |
Authors: | Noblecilla Reyes, Ana Gabriela |
metadata.dc.contributor.advisor: | Baldeón Toledo, Amelia Janeth |
Keywords: | MERCADO INTERNACIONAL;PRODUCTO INTERNO BRUTO;PRECIO DEL CACAO;SECTOR AGRÍCOLA |
Issue Date: | 19-Mar-2019 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | Agricultural Products tend to be highly dependent on International Prices because it determines whether it is exported or whether it remains in the domestic market. It has been shown that the Agricultural GDP of Ecuador has fallen in percentage share with respect to other sectors, in addition, the national environment since mid-August 2014 has been complex and the first half of 2018 Cocoa Exports decreased by 16.7% in relation to the semester of the previous year. The Background of the Investigation contributes to the determination of the variables of study: 1. the Factors of the Production. 2. The Market Price and its Fluctuations. 3. Changes in Demographics of the Rural Sector. On a Theoretical Basis, according to Theodore W Schultz's Theory, prices do affect production; also, according to the economic theory of climate change, the most vulnerable sectors are the agricultural sectors in developing Countries; and according to Microeconomics, the Productive Factors limit the productive capacity of the Agricultural Sector. In the Methodology, a multiple log - log model was used, through a series of times of annual periodicity from 1975 to 2017, a multicollinearity test (FIV) and cointegration will be carried out. The Price Elasticity is 0.15, that is, for each percentage point that increases the Average Closing Price of Cocoa, production will increase by 0.15 percentage points, there is no multicollinearity and there is no random walk. |
Description: | Los Productos Agrícolas tienden a ser altamente dependiente de los Precios Internacionales, pues determina si se exporta o si se queda en el mercado nacional. Se ha demostrado que el PIB Agrícola del Ecuador ha descendido en participación porcentual respecto a otros sectores, además, el Entorno Nacional desde mediados de agosto de 2014 ha sido complejo y el primer semestre de 2018 las Exportaciones de Cacao disminuyeron en 16.7% en relación al semestre del año anterior. Los Antecedentes de la Investigación contribuyen en la determinación de las variables de estudio: 1. los Factores de la Producción. 2. El Precio del Mercado y sus Fluctuaciones. 3. Los Cambios Demográficos del Sector Rural. En la Base Teórica, según la Teoría de Theodore W Schultz, los precios si afectan a la producción; también, según la teoría económica del cambio climático los sectores más vulnerables son los sectores agrícolas en Países en vías de desarrollo; y sin dejar de lado, según la Microeconomía los Factores Productivos limitan la capacidad productiva del Sector Agrícola. En la Metodología se usó un Modelo log – log múltiple mediante series de tiempos de periodicidad anual desde 1975 hasta 2017, se realizará prueba de multicolinealidad (FIV) y cointegración. La Elasticidad del precio es 0.15, es decir, por cada punto porcentual que aumenta el Precio Promedio de Cierre del Cacao aumentara la producción en 0.15 puntos porcentuales, no existe multicolinealidad y no hay caminata aleatoria. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/12892 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Economía |
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