DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13302
Title: Estudio de factibilidad empresarial para la implementación de una heladería vanguardista en la ciudad de Loja.
Authors: Juárez Chapa, Elizabeth del Cisne
metadata.dc.contributor.advisor: Chávez García, Jack Alfredo
Castillo Nazareno, Uriel Hitamar
Alcívar Avilés, María Josefina
Keywords: ESTUDIO DE FACTIBILIDAD;INVERSIÓN;EMPRENDIMIENTO;SECTOR ECONÓMICO;SECTOR FINANCIERO
Issue Date: 9-Jul-2019
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The present research project was carried out with the purpose of determining the viability of implementing an ice cream shop, which will offer ice cream flavored with traditional drinks of the city of Loja, Being this a very important reference which allows that it is different from the rest of ice cream that exist in the locality giving him consequently presents / displays a strong competitive advantage in the market, Attracting the attention of big and children with the new flavors, and managed to capture the attention to tourism which would lead to obtain stability in the economic - Financial sector by giving sources of work generating income for the families and on the other hand as decreases the Population Economically Inactive (PEI). The ice cream shop is located in the center of the city of Loja, on Avenida Maximiliano Rodríguez and Azuay corner, place which provides the conditions to be able to arrive without any inconvenience, either in private or public vehicles and also walking; on the other side in the same street of the ice cream shop is the main bus stop, this will allow the attention of more potential customers increasing sales of the same; a service will be provided from 08:00 am until 10:00 pm without uninterrupted time to provide quality and satisfaction with the service and product that will be offered fulfilling one of the goals raised, that of supplying the unsatisfied demand under study; For which the present work is important since it allows determining the investments to be made for the start-up and on the other hand to detect the profitability.
Description: El presente proyecto de investigación se realizó con la finalidad de determinar la viabilidad de implementar una heladería, la cual ofertaría helados con sabor a bebidas tradicionales en la ciudad de Loja, siendo este un referente muy importante, porque permite diferenciarse del resto de heladerías que existen en la localidad dándole por consiguiente una fuerte ventaja competitiva en el mercado, ya que capta la atención de grandes y niños con los nuevos sabores, y logra atraer la atención al turismo; con ello se obtiene estabilidad en el sector económico - financiero al dar fuentes de trabajo y generar ingresos para las familias; así mismo, disminuye la Población Económicamente Inactiva (PEI). La heladería se encuentra ubicada en el centro de la ciudad de Loja, en la Avenida Maximiliano Rodríguez y Azuay esquina, ella presta las condiciones adecuadas de acceso, ya sea en vehículo particular, público o caminando; por otro lado en la misma calle de la heladería se encuentra la parada principal de los buses, esto permitirá tener la atención de más clientes potenciales incrementando las ventas de la misma; se prestara un servicio de 08:00 am hasta las 22:00 pm con horario ininterrumpido par así brindar calidad y satisfacción a través del servicio y producto que se oferta, cumpliendo una de las metas planteadas, la de abastecer la demanda insatisfecha, objeto de estudio; por lo tanto, el presente trabajo es importante debido a que permite determinar las inversiones a realizar para la puesta en marcha y por otro lado detectar la rentabilidad.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13302
Appears in Collections:Trabajos de Grado - Maestría en Finanzas y Economía Empresarial

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-POS-MFEE-169.pdf2,71 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.