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Title: El calentamiento global y su incidencia en el sector agrícola de la provincia del guayas, cantón Daule.
Authors: Sañay Gonzales, Cinthia Melissa
metadata.dc.contributor.advisor: Maldonado Cervantes, Jorge Augusto
Mendoza Macías, Marlene Mariluz
Keywords: PRODUCCIÓN AGRÍCOLA;CALENTAMIENTO GLOBAL;CAMBIO CLIMÁTICO;INCREMENTO GEI;SECTOR AGRÍCOLA
Issue Date: 9-Sep-2019
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Global warming is the most obvious manifestation of climate change referring to the average increase in global terrestrial and marine temperatures, where the main cause of pollution is the activity of the human being that produces a high amount of greenhouse gases (GHG), in addition of the exacerbated exploitation of natural resources. Under this context, the AVC tool (Analysis of variability and capacities) has been applied that demonstrates the different forms of presentation of global warming in the agricultural sector in the Daule canton, whose sector is the basis of food sovereignty, the same that fosters to the sufficient production, conservation, exchange, transformation, commercialization and consumption of healthy and nutritious foods at national level and the importance of creating a strategic plan to mitigate the emission of gases and establish forms of adaptability to the existing conditions is analyzed. The present research work aims to analyze the incidence of global warming in the production of agricultural crops in the Daule canton through a descriptive analysis. The method that was applied is quantitative deductive. The type of research is descriptive and correlational because it seeks to specify the properties or characteristics of a phenomenon. Interviews were carried out with a Community Development Manager “Municipality of Daule”, Treasurer of the General User Board of the “América - Lomas” Risk System, Manager of the Plan América “Pila. 43 via Daule - Santa Lucia, Manager of the Piladora Nacho “Km. 55 via Daule - Santa Lucia, to MAGAP staff as Head of the Information Unit “MAGAP GUAYAS” and Field Technician “MAGAP GUAYAS”. On the other hand, interviews were also carried out with 95 farmer day laborers, including experts on the subject in the 95 representatives of the Magro parish belonging to the Daule canton in the province of Guayas that were studied. The results obtained from the interviews that were applied to the sample, I confirm that climate change has a great impact on the rice farming sector of the Magro parish. When situations of droughts and floods occur, in the low areas where the highest percentage of crop losses is in the floods, 100% of the crop is lost and in the high areas due to lack of drainage, approximately 50% of the harvest, which allows us to intuit that the hypothesis raised in the investigation is valid. As a general conclusion, the incidence of global warming on the rice farming sector is negative, whose hypothesis was affirmed according to interviews conducted with farmers in the area, determining that the different climatic changes caused by global warming directly affect crops with the rains when the crops flood and the drought when it is severe. Finally, this helped us to propose measures mainly to make an organic production that will help us take care of the environment and have a better product.
Description: El calentamiento global es la manifestación más evidente del cambio climático refiriéndose al incremento promedio de las temperaturas terrestres y marinas globales, donde el principal causante de contaminación es la actividad del ser humano que produce una alta cantidad de gases de efecto invernadero (GEI), además de la explotación exacerbada de los recursos naturales. Bajo este contexto, se ha aplicado la herramienta AVC (Análisis de variabilidad y capacidades) que demuestran las distintas formas de presentación del calentamiento global en el sector agrícola en el cantón Daule, cuyo sector es la base de la soberanía alimentaria, la misma que fomenta a la suficiente producción, conservación, intercambio, transformación, comercialización, consumo de alimentos sanos y nutritivos a nivel nacional, se analiza la importancia de crear un plan estratégico para mitigar la emisión de gases y establecer formas de adaptabilidad a las condiciones existente. El presenta trabajo de investigación tiene como objetivo analizar la incidencia que tiene el calentamiento global en la producción de cultivos agrícolas en el cantón Daule mediante un análisis descriptivo. El método que se aplico es deductivo cualitativo. El tipo de investigación es descriptivo porque se busca especificar las propiedades o características de un fenómeno. Se entrevistó al encargado del departamento de Desarrollo Comunitario “Municipio de Daule”, a la Tesorera de la Junta General de Usuario del Sistema de Riesgo “América – Lomas”, al Gerente de la Piladora Plan América “Km. 43 vía Daule - Santa Lucia, al Gerente de la Piladora Nacho “Km. 55 vía Daule - Santa Lucia y al personal responsable del “MAGAP GUAYAS” de la Unidad de Información y Técnico de Campo. Por otro lado también se aplicó entrevistas a 90 jornaleros agricultores y 5 expertos en el tema de la parroquia Magro perteneciente al cantón Daule provincia del Guayas que fue el objeto de estudio. Los resultados obtenidos de las entrevistas que se aplicó a la muestra, ratifico que el cambio climático tiene una gran incidencia en el sector agrícola arrocero de la parroquia Magro. Cuando se dan situaciones de sequias e inundaciones, en las zonas bajas donde el mayor porcentaje de pérdidas de los cultivos es en las inundaciones se pierde el 100% de la cosecha y en las zonas altas por la falta de drenaje se pierde aproximadamente 50% de la cosecha, lo que permite intuir que la hipótesis planteada en la investigación es válida. Finalmente, esto permitió hacer unas propuestas que mitiguen el efecto del cambio climático en esta zona agrícola del Cantón Daule, aprovechando los planes estratégicos del gobierno nacional y sectorial. También se propone incentivar a los agricultores a reconvertir su modo de producción tradicional en uno de tipo orgánico, el mismo que ayudará a cuidar el medio ambiente, incrementará los ingresos de los agricultores por su mayor demanda a nivel internacional.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13897
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