DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14204
Title: Proyecto de inversión en la expansión de una microempresa - Ke Chiddo Sport Bar - en la ciudad de Machala.
Authors: Avecillas González, Luis Vicente
metadata.dc.contributor.advisor: Chávez García, Jack Alfredo
Keywords: MODELO DE GESTIÓN;POLÍTICAS DE INVERSIÓN;ENDEUDAMIENTO;ESTRATEGIAS ADMINISTRATIVAS;PRESUPUESTO
Issue Date: 26-Feb-2020
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The present study, as a description, proposes a budgetary management model for the correct optimization of resources in the "Ke Chiddo Sport Bar" microenterprise. The purpose was to investigate coherent mechanisms that integrate, in cash flows, adequate investment policies and control of indebtedness during the expansion of the company that aims to become a chain of restaurants recognized both locally and nationally. The aim was to adapt the means that ensure the obtaining of an appropriate working capital against the projected flows of the new premises and, in this way, to comply with the proposed goals. Achieving the purpose demanded the use of key concepts to define what the project involves, its valuation, capital, expansion, the basis of credit, the optimization of resources, and other study variables that were derived. In this way, a chain of restaurants was structured in proportion to the international quality standards studied. The development of the specific objectives determined the limits imposed by a budget, due to the qualities sought in the time horizon of the study, previously defined. The management demands the application of knowledge, skills, tools and techniques that are proposed to satisfy the requirements of the project. As a result, ideas that aim to achieve a single development result that optimizes resources and cash flow management are systematized.
Description: El presente estudio, como descripción, propone un modelo de gestión presupuestario para la correcta optimización de recursos en la microempresa “Ke Chiddo Sport Bar”. El fin fue indagar mecanismos coherentes que integren, en los flujos de efectivo, políticas de inversión adecuada y de control del endeudamiento durante la expansión de la empresa que apunta a convertirse en una cadena de restaurantes reconocida tanto a nivel local como nacional. Se buscó adaptar los medios que aseguren la obtención de un apropiado capital de trabajo frente a los flujos proyectados del nuevo local y, de esa manera, cumplir con las metas propuestas. Lograr el propósito demandó el uso de conceptos claves para definir lo que involucra el proyecto, su valoración, el capital, la expansión, el fundamento del crédito, la optimización de recursos, y otras variables de estudio que se derivaron. De esta manera se estructuró una cadena de restaurantes en proporción con los estándares de calidad internacional estudiados. El desarrollo de los objetivos específicos determinó los límites que impone un presupuesto, debido a las calidades buscadas en el horizonte temporal del estudio, previamente definido. La gestión demanda la aplicación de conocimientos, habilidades, herramientas y técnicas que se proponen para satisfacer los requisitos del proyecto. En consecuencia, se sistematizan ideas que apuntan a lograr un resultado único de desarrollo que optimice los recursos y manejo del flujo de efectivo.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14204
Appears in Collections:Trabajos de Grado - Maestría en Finanzas y Economía Empresarial

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-POS-MFEE-195.pdf1,32 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons