DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14338
Title: Relación entre el consumo de bebidas con cafeína y el estado anímico de los estudiantes de Medicina de la Universidad de Guayaquil durante el 2019.
Authors: Cantos Bravomalo, Ivonne Gabriela
metadata.dc.contributor.advisor: Calle Mendoza, Luis Alfredo
Keywords: BEBIDAS ENERGIZANTES;ESTADO DE ÁNIMO;INGESTA ALIMENTARIA;COMUNIDAD UNIVERSITARIA
Issue Date: 27-Feb-2020
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: In order to know the relation between the consumption of caffeinated beverages and the mood of medical students at the University of Guayaquil in 2019, a survey of 60 students of the medical careers was conducted, Obstetrics, Nutrition and Dentistry, where 29 respondents were men, 28 women and three from the priority group. The largest population is mestizo, they consume drinks with caffeine 1 to 2 times a day, the consumption of cola and coffee is reported to be done as usual and for study reasons. The energy drinks reported high values in the moods of distressed, sad, anxious and uneasy, in the same way for black tea that presented the nervous and tense mood, which proved that there is a correlation coefficient of 0, 49 and determination of 23.82%, which allows us to indicate that moods are related to the consumption of energy drinks, 76.18% are due to other factors.
Description: Con la finalidad de determinar la relación entre el consumo de bebidas con cafeína y el estado anímico de los estudiantes de medicina de la Universidad de Guayaquil durante el 2019. Se realizó una encuesta a 60 estudiantes de las carreras de Medicina, Obstetricia, Nutrición y Odontología, donde 29 encuestados fueron hombres, 28 mujeres y tres del grupo prioritario. La mayor población es mestiza, consumen bebidas con cafeína de 1 a 2 veces al día, se reportó el consumo de bebida de cola y café pasado lo hacen por costumbre y por motivos de estudio. La bebidas energizantes reportaron valores altos en los estados de ánimo alicaído, triste, ansioso e intranquilo, de la misma manera para el té negro que presentó el estado anímico nervioso y tenso, con lo que se comprobó que existe un coeficiente de correlación de 0,49 y determinación del 23,82% lo que permite indicar que los estados de ánimo están relacionados con el consumo de bebidas energizantes el 76,18% se debe a otros factores.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14338
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición Dietética y Estética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-393.pdf746,84 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons