DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14626
Title: Calidad de vida laboral desde el enfoque de la responsabilidad social empresarial. Caso de estudio : empresa de alimentos de la ciudad de Guayaquil.
Authors: Bedor Alvarado, Vilma Patricia
Mero Cedeño, Alexandra Jessenia
metadata.dc.contributor.advisor: De Luca Uría, María Fernanda
Keywords: CALIDAD DE VIDA;RESPONSABILIDAD SOCIAL;SALUD E HIGIENE LABORAL;RELACIONES FAMILIARES
Issue Date: 27-Feb-2020
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The purpose of the following study is to determine employee´s working conditions quality at a food processing plant in the city of Guayaquil, from the Company´s Social Responsibility perspective. The study arises from the Company´s Social Responsibility internal analysis, which reflect employee´s working conditions. From the analytical perspective objective and related conditions that make up for the employee´s working conditions quality are identified. These conditions were analyzed from four perspectives: physical, technological, legal, and productive. In this context, employee´s working conditions quality is reflected in their wellbeing, as in the well-being of their families. The study had a quantitative-correlational approach from a sample of 54 employees, in which objective and related conditions regarding employee´s working conditions quality. An evaluation tool of a 46-question quiz that consisted of three possible answers in the Likert scale was used, from which a perception of the employee´s working conditions were obtained. Through the survey it was evident that for the company to be able to say that it exercises employee´s working conditions quality for their employees, it must reinforce aspects related with objective conditions, such as health, working hygiene, and industrial safety. Likewise, actions are to be observed in regards to related motivational aspects such as incentives, professional development programs, and aptitude and abilities recognizance. Consequently, resulting in improvement in employee´s working conditions as well as their quality of life, and morale as a whole.
Description: El siguiente trabajo de investigación tiene como propósito determinar la calidad de vida laboral de los trabajadores de una empresa procesadora de alimentos de la ciudad de Guayaquil, desde el enfoque de la Responsabilidad Social Empresarial. El estudio surge del análisis del ambiente interno de la Responsabilidad Social Empresarial, que reflejan las condiciones laborales en las que se desenvuelven los trabajadores. Desde el eje analítico se identifican los factores de las condiciones objetivas y subjetivas que componen la calidad de vida laboral, las cuales fueron analizadas desde 4 medioambientes; físicas, tecnológicas, contractuales y productivas. El estudio tuvo un enfoque cuantitativo, con una muestra de 54 colaboradores, en las que se analizaron las condiciones de la calidad de vida laboral, para lo cual se utilizó como instrumento un cuestionario de 46 preguntas, con tres alternativas de respuesta en la escala de Likert, mediante la cual se pudo conocer la percepción de la calidad de vida de los colaboradores. A través de los resultados de la encuesta realizada, se evidenció que para que la empresa pueda alcanzar la Responsabilidad Social Empresarial en el ámbito interno, con sus trabajadores, esta debe reforzar aspectos relacionados con las condiciones objetivas, como aspectos salud e higiene laboral, seguridad industrial; así como aspectos subjetivos, de tipo motivacional como incentivos, programas de desarrollo profesional, reconocimiento de aptitudes y habilidades que llevarán a la empresa , no solo a que brinde calidad de vida a sus colaboradores , sino a mejorar esta calidad de vida, y que los trabajadores se sientan satisfechos en la empresa.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14626
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Trabajo Social (SED)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-JUR-MD-TSO-49.pdf1,52 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons