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Title: Prevalencia de anemia ferropénica durante el embarazo en un centro de salud de la ciudad de Guayaquil, año 2019.
Authors: Elizalde Elizaldes, Tatiana Maribel
Quinde López, Manuel Andrés
metadata.dc.contributor.advisor: Oviedo Pilataxi, Luis Alberto
Keywords: SALUD MATERNA;ANEMIAS NUTRICIONALES;EMBARAZO;FACTORES DE RIESGO;PREVALENCIA
Issue Date: 2-Apr-2020
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Iron anemia is considered when the hemoglobin concentration is less than 10.5 g / dl as a consequence of iron deficiency. The objective to determine the prevalence of iron deficiency anemia during pregnancy in a hospital in the city of Guayaquil, 2019. The applied methodology is descriptive, quantitative, for which, the population will be made up of 50 pregnant women to whom a survey and indirect observation. The results showed that 60% are between 18 and 20 years old, of mixed ethnicity 76%, of urban origin 64%, with a secondary educational level 66%, with dependent work 46%, according to the degrees of anemia, they presented 42% in the first trimester and 24% second trimester moderate anemia, 16% first trimester and 6% second trimester mild anemia, with clinical manifestations 90% paleness, 74% tiredness / fatigue, 68% dyspnea and dizziness, the frequency of Food consumption of hem 92% frequently consume chicken, infrequently fish 90%, shrimp 88%, beef 84%, consumption of non-hem was 90% of the population consuming rice very frequent, followed by infrequent consumption 82% chickpea, 76% turnip, 56% machica, 38% barley, Vitamin C consumption was lemon 86%, passion fruit 64%, mandarin 50%, orange 40% frequently, in conclusion, the population should be educated on the importance of nutritional and dietary intake of adequate iron consumption according to the physiological situations of pregnancy.
Description: Se considera anemia ferropénica cuando la concentración de hemoglobina es inferior a 10.5 g/dL a consecuencia de la deficiencia de hierro. El objetivo es determinar la prevalencia de anemia ferropénica durante el embarazo en un hospital de la ciudad de Guayaquil, año 2019. La metodología aplicada es descriptiva, cuantitativa, para lo cual, la población estará conformada por 50 gestantes a las que se les aplicará una encuesta y la observación indirecta. los resultados mostraron que el 60% están en edades de 18 a 20 años, de etnia mestiza 76%, de procedencia urbana 64%, con un nivel educativo secundaria 66%, con trabajo dependiente 46%, de acuerdo a los grados de anemia se presentaron al 42% en el primer trimestre y 24% segundo trimestre anemia moderada, 16% primer trimestre y 6% segundo trimestre anemia leve, con manifestaciones clínicas 90% palidez, 74% cansancio/fatiga, 68% disnea y mareo, la frecuencia de consumo de alimentos de hierro hemínico el 92% consumen de manera frecuente pollo, de forma poco frecuente pescado 90%, camarones 88%, carne de res 84%, el consumo de hierro no hemínico fue el 90% de la población consume arroz de manera muy frecuente, seguida del consumo poco frecuente 82% garbanzo, 76% nabo, 56% machica, 38% cebada, el consumo de Vitamina C fue limón 86%, maracuyá 64%, mandarina 50%, naranja 40% de manera frecuente, en conclusión, se debe educar a la población sobre la importancia de la ingesta nutricional y dietética de consumo de hierro adecuado de acuerdo a las situaciones fisiológicas del embarazo.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14923
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Enfermería

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