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Title: Revisión sistemática del uso de probióticos en la prevención de caries dental.
Authors: Intriago Lucio, Mishelle Tatiana
metadata.dc.contributor.advisor: Mosquera Chávez, Tony Luis
Keywords: REHABILITACIÓN ORAL;SALUD ORAL;CARIES DENTAL;ENFERMEDAD PERIODONTAL;PROBIÓTICOS;LACTOBACILLUS
Issue Date: 11-Mar-2021
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Introduction: Probiotics are recognized worldwide as a natural alternative for general health benefits and to prevent infectious pathologies of the oral cavity. The constant use of probiotics reduces the development of caries, halitosis, periodontal pathology, optimizes lactose digestion, intestinal ph, reduces cholesterol, generates vitamin b, among others. Objective: To investigate the action of the use of probiotics on the microbiota of the oral cavity. Materials and methods: Using meta-search engines pubmed, google scholar, scielo and cochrane library, an analytical, descriptive, transversal and retrospective systematic review of 1375 articles was carried out by inclusion and exclusion criteria and 58 related articles were studied. Analysis and discussion of results: Research on probiotics and oral health is heterogeneous in terms of environment, probiotic strains, vehicles and concentrations. The basic principle of probiotics is to interfere with microbial imbalance by adding beneficial species, they can reduce dental caries, periodontal disease, bad breath and resist oral candida infections, being streptococcus mutans the most important pathogen in the development of dental caries. Conclusion: Today's scientific evidence indicates that probiotics are live microorganisms that are present in various types of products, foods, medicines and dietary supplements and have the potential to minimize dental caries, periodontal pathology, bad breath and resist oral candida infections.
Description: Introducción: Los probióticos son reconocidos a nivel mundial como una alternativa natural en beneficio para la salud en general y prevenir patologías infecciosas de la cavidad oral. La utilización constante disminuye el desarrollo de caries, halitosis, patología periodontal, optimización la digestión de lactosa, el pH intestinal, reduce el colesterol, genera vitamina b, entre otros. Objetivo: Investigar la acción del uso de los probióticos sobre la microbiota de la cavidad bucal. Materiales y métodos: Se realizó revisión sistemática de tipo analítico, descriptivo, transversal y retrospectivo; usando metabuscadores Pubmed, Google Scholar, Scielo y Cochrane Library, de revisión de 1375 artículos y por criterios de inclusión y exclusión se estudiaron 58 artículos relacionados. Análisis y discusión de resultados: La investigación sobre probióticos y salud bucal es heterogénea en términos de medio ambiente, cepas de probióticos, vehículos y concentraciones. El principio básico del probiótico es interferir el desequilibrio microbiano agregando especies beneficiosas, pueden reducir caries dental, enfermedad periodontal, el mal aliento y resistir infecciones orales por cándida, siendo el Streptococcus mutans el patógeno más importante en el desarrollo de la caries dental. Conclusión: La prueba científica de hoy refiere que los probióticos son microorganismos vivos que están presentes en diversos tipos de productos, alimentos, medicamentos y suplementos dietéticos y tienen la posibilidad de minimizar caries dental, patología periodontal, el mal aliento y resistir infecciones orales por Cándida.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/16113
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