DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/21019
Title: Hábitos alimentarios y su relación con el estado nutricional de niños de 3 a 7 años que asisten a la Fundación Puro Corazón perteneciente al Banco de Alimentos DIAKONÍA.
Authors: Varas Briones, Diana Floricelda
metadata.dc.contributor.advisor: Rosado Álvarez, María Magdalena
Keywords: CONDUCTA ALIMENTARIA;NUTRICIÓN INFANTIL;HIPERNUTRICIÓN;SEGURIDAD ALIMENTARIA;SALUD PÚBLICA
Issue Date: 5-May-2023
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Introduction: The nutritional status of preschool and school children is the product of the nutritional contribution and other factors such as socioeconomic conditions, quality or quantity of the food consumed daily. Objective: To determine the nutritional status according to the eating habits of children aged 3-7 years who attend the Puro Corazón Foundation belonging to the DIAKONIA Food Bank of Cantón Duran, during the period of July and August 2022. Methodology: The study is about of a non-experimental cross-sectional methodological design, which focuses on data collection at a specific moment, of a descriptive and observational nature, which uses a quantitative approach. Results: It was determined that the anthropometric parameters are altered and are not within the normal ranges, 33.75% have a low weight and 22.50% a severe low weight in terms of food consumption, a correlation was found between the dairy group and the Height/Age indicator Conclusion: There is a correlation between dairy consumption and height for age of children, however, there was no correlation with the other food groups, it is suggested to carry out more research in this population, due to that, the anthropometric parameters are altered either by overweight, obesity, severe short stature, etc. Educating populations in marginal urban areas about healthy eating is important to prevent different diseases that can develop in the future.
Description: Introducción: El estado nutricional de los prescolares y escolares es el producto del aporte nutricional y otros factores como condiciones socioeconómicas, calidad o cantidad de los alimentos que consume diariamente. Objetivo: Determinar el estado nutricional según los hábitos alimentarios de niños de 3-7 años que asisten a la Fundación Puro Corazón perteneciente al Banco de Alimentos DIAKONIA del Cantón Duran, durante el periodo de julio y agosto del 2022. Metodología: El estudio se trata de un diseño metodológico de tipo transversal no experimental, que se enfoca en la recolección de datos en un momento específico, de naturaleza descriptiva y observacional, que utiliza un enfoque cuantitativo. Resultados: Se determinó que los parámetros antropométricos están alterado y no se encuentran dentro de los rangos normales, el 33.75% tiene un peso bajo y el 22.50% un peso bajo severo en cuanto a consumo de alimentos se encontró una correlación entre el grupo de lácteos y el indicador Talla/Edad Conclusión: Existe una correlación entre el consumo de lácteos y talla para la edad de los niños, sin embargo, no existió alguna correlación con los otros grupos de alimentos, se sugiere realizar más investigaciones en esta población, debido a que, los parámetros antropométricos se encuentran alterados ya sea por sobrepeso, obesidad, talla baja severa, etc. Educar a poblaciones de zonas urbanomarginales acerca de la alimentación saludable es importante para prevenir distintas enfermedades que se pueden desarrollar en el futuro.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/21019
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición y Dietética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-CND-2.pdf1,14 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons