DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/21484
Title: Relación entre los hábitos alimenticios y parámetros antropométricos en estudiantes de la Unidad Educativa Emanuel durante el periodo de mayo a septiembre del 2023.
Authors: Rennella Riera, Yamila Yandre
Salazar Dik, Maria Alejandra
metadata.dc.contributor.advisor: Rosado Álvarez, María Magdalena
Keywords: CONDUCTA ALIMENTARIA;ESTADO NUTRICIONAL;PARÁMETROS ANTROPOMÉTRICOS;CONSUMO DE ALIMENTOS
Issue Date: 4-Sep-2023
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: In a health-conscious world, understanding how dietary choices impact youth body measurements becomes essential. The objective of the research was to determine the relationship between eating habits and anthropometric parameters in students of the Emanuel Educational Unit during the period from May to September 2023. It is a study with a descriptive quantitative approach, the same one that allowed describing the relationship of the variables of the study population, in which a sample of 220 students who met the inclusion and exclusion criteria was surveyed, the test that was used to describe and analyze the data obtained was Pearson's Chi-square test. As a result, Analysis of the relationship between food groups and BMI ranges reveals significant patterns in dietary choices. It is observed that, for each food group, the behavior of the different BMI ranges varies in a statistically significant way (p value < 0.001), which indicates that there is a relationship between the choice of food groups and the different degrees of nutritional status. These results emphasize the importance of dietary choices in determining BMI and overall health, highlighting the need to encourage balanced dietary patterns to prevent nutritional imbalances and weight problems.
Description: En un mundo preocupado por la salud, comprender cómo las elecciones dietéticas impactan en las medidas corporales de los jóvenes se vuelve esencial. La investigación tuvo como objetivo determinar la relación entre los hábitos alimenticios y parámetros antropométricos en estudiantes de la Unidad Educativa Emanuel durante el periodo de mayo a septiembre del 2023. Se trata de un estudio con enfoque cuantitativo descriptivo, el mismo que permitió describir la relación de las variables de la población de estudio, en el cual, se encuesto una muestra de 220 estudiantes que cumplieron los criterios de inclusión y exclusión, la prueba que se utilizó para describir y analizar los datos obtenido fue la prueba Chi cuadrado de Pearson. Como resultado el análisis de la relación entre los grupos de alimentos y los rangos de IMC revela patrones significativos en las elecciones dietéticas. Se observa que, para cada grupo de alimentos, el comportamiento de los diferentes rangos de IMC varía de manera estadísticamente significativa (valor p < 0.001), lo que indica que existe una relación entre la elección de grupos alimenticios y los diferentes grados de estado nutricional. Estos resultados enfatizan la importancia de las elecciones alimenticias en la determinación del IMC y la salud en general, resaltando la necesidad de fomentar patrones dietéticos equilibrados para prevenir desequilibrios nutricionales y problemas de peso.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/21484
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición Dietética y Estética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-537.pdf1,39 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons