DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/22123
Title: Hábitos alimenticios en los internos de la Carrera de Enfermería de la Universidad Católica de Santiago de Guayaquil. Semestre B 2022.
Authors: Castro Bedoya, Viviana Carolina
Herrera Criollo, Iliana Katherine
metadata.dc.contributor.advisor: Rivera Salazar, Geny Margoth
Keywords: HÁBITOS ALIMENTARIOS;PERSONAL DE ENFERMERÍA;ESTADO NUTRICIONAL;RENDIMIENTO ACADÉMICO
Issue Date: 1-Sep-2023
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The eating habits of students, a crucial aspect that affects their physical and emotional well-being and academic performance. Objective: To determine the eating habits of the interns of the Nursing Career of the Santiago de Guayaquil Catholic University, during the semester B 2022. Design: descriptive, quantitative, cross-sectional, prospective. Population and sample: 130 nursing interns from the Catholic University of Santiago de Guayaquil. Technique: Survey. Instrument: Survey of behaviors and eating habits in Higher Education (ECHAES). Results: Of the total students surveyed, they were female (57%), between 21 and 27 years old (83%), single (85%), from Guayaquil (70%), living with their family (88%), with BMI normal (48%), consumes food avoiding fried foods and fats (57%), has a low calcium intake when eating at odd hours (43%), consumes sweets or snacks daily (52%), sometimes small portions are served (55% ), sometimes consume fast food (51%), sometimes fatty meats (38%), sometimes cereals (45%), drink water daily (42%), spend long periods sitting (42%). Conclusion: The situation is alarming, despite having knowledge about healthy eating, there is frequent consumption of sweets and junk foods, sedentary lifestyles, which can have negative effects in the medium term. In addition, many had a normal BMI, but the remainder were overweight, obese, and morbidly obese. It is essential to address these habits to promote the health and well-being of future nursing professionals.
Description: Los hábitos alimenticios de los estudiantes, aspecto crucial que repercute en el bienestar físico, emocional y rendimiento académico. Objetivo: Determinar los hábitos alimenticios que tienen los internos de la Carrera de Enfermería de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil, durante el semestre B 2022. Diseño: descriptivo, cuantitativo, transversal, prospectivo. Población y muestra: 130 internos de enfermería de la Universidad Católica de Santiago de Guayaquil. Técnica: Encuesta. Instrumento: Encuesta de conductas y hábitos alimentarios en Educación Superior (ECHAES). Resultados: Del total de estudiantes encuestados, eran de sexo femenino (57%), de 21 a 27 años (83%), solteros (85%), de Guayaquil (70%), que vive con su familia (88%), con IMC normal (48%), consume alimentos evitando frituras y grasas (57%), tiene consumo bajo en calcio al comer a deshoras (43%), consume diariamente golosinas o snack (52%), algunas veces se sirve raciones pequeñas (55%), algunas veces consume comida rápida (51%), algunas veces carnes grasas (38%), algunas veces cereales (45%), ingiere agua a diario (42%), pasa largos periodos sentado (42%). Conclusión: Es alarmante la situación, a pesar de tener conocimiento sobre la alimentación saludable, existe el consumo frecuente de golosinas y comidas chatarras, estilos de vida sedentarios, lo que puede tener efectos negativos a medianos plazos. Además, muchos tuvieron un IMC normal, pero el resto mostraba sobrepeso, obesidad y obesidad mórbida. Es esencial abordar estos hábitos para promover la salud y el bienestar de los futuros profesionales de la enfermería.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/22123
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Enfermería

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-ENF-908.pdf1,35 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons