DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/23061
Title: Factibilidad de la exportación de buche de pescado a China.
Authors: Camacho Flores, Isaac Andrés
metadata.dc.contributor.advisor: Galarza Hernández, Max Alberto
Rodríguez Bustos, Andrea Johanna
Castillo Nazareno, Uriel Hitamar
Keywords: ESTUDIO DE MERCADO;COMERCIO INTERNACIONAL;LOGÍSTICA;BALANZA COMERCIAL
Issue Date: 18-Jun-2024
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: This document contains information about the export of the swim bladder known as “buche de pescado” to the Chinese market. The feasibility of this operation is analyzed and the processes that must be followed to export from Ecuador to China are presented step by step. Different internal and external factors were reviewed such as: culture, the product, legal framework, customs process and logistics. Fish maw is considered waste, but where some see trash, others see gold. Asian culture considers it an aphrodisiac dish and for this reason it is highly desired by its diners. In other countries, however, they use it as a raw material for the production of gelatin and vitamins rich in collagen. With the correct approach, this product can become a potential market to exploit, different from the traditional exports to which we are accustomed. By reusing it we can obtain different results, the fish maw proved to be a very versatile product that can be used for different purposes, this makes it very valuable for its study and exploitation in a sustainable way. And above all, contributing to the trade balance, being a possible source of jobs and business to be done.
Description: Este documento contiene información acerca de la exportación de la vejiga natatoria conocida como ¨buche de pescado¨ al mercado chino. Se analiza la factibilidad de esta operación y se presenta paso a paso los procesos que se deben de cumplir para realizar la exportación de Ecuador a China. Se revisaron distintos factores internos y externos como: cultura, el producto, marco legal, proceso aduanal y la logística. El buche de pescado es considerado un desperdicio, pero donde unos ven basura otros ven oro. La cultura asiática lo considera como un platillo afrodisiaco y por esto es muy apetecido por sus comensales. En otros países en cambio lo utilizan como materia prima para la elaboración de gelatina y vitaminas ricas en colágeno. Con el correcto enfoque este producto se puede convertir en un potencial mercado a explotar, distinto a las exportaciones tradicionales a las que estamos acostumbrados. Reutilizándolo podemos obtener distintos resultados, el buche de pescado demostró ser un producto muy versátil que se puede utilizar con distintos fines esto lo hace muy valioso para su estudio y explotación de manera sostenible. Y por sobre todo aportando a la balanza comercial, siendo una posible fuente de empleos y negocios a realizar.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/23061
Appears in Collections:Trabajos de Grado - Maestría en Negocios Internacionales

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
UCSG-C452-22625.pdf1,54 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons