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http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/23628
Title: | Eficiencia masticatoria en pacientes portadores de prótesis parciales removibles Clínica UCSG semestre A-2024. |
Authors: | López Navia, Kevin Oswaldo |
metadata.dc.contributor.advisor: | Ocampo Poma, Estefanía del Rocío |
Keywords: | REHABILITACIÓN ORAL;RENDIMIENTO MASTICATORIO;PARES OCLUSALES;FUNCIÓN MASTICATORIA;PRÓTESIS DENTAL |
Issue Date: | 11-Sep-2024 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | Introduction: Masticatory efficiency measures the quality of masticatory function by assessing how many chewing strokes are necessary to adequately grind food. It can be influenced by the condition of the teeth, the number of masticatory units, the design and fit of the prosthesis, and the characteristics of the food. Objective: to determine the masticatory efficiency in patients with removable partial dentures treated at the dental clinic of the Catholic University of Santiago de Guayaquil during the period A - 2024. Materials and methods: A longitudinal study was conducted, with an experimental and descriptive design, utilizing a quantitative approach. Specific inclusion and exclusion criteria were established for sample selection. To evaluate masticatory efficiency, chewing gum (Bubble Boy brand; green and red; 3 cm long x 1 cm wide) was used. The results were analyzed using the digital image analysis system of the Perceptodent program. Results: Masticatory Efficiency was significantly higher in women, at 0.80, compared to men, who achieved 0.60. An association was found between masticatory efficiency and the number of teeth. The greatest differences in post-treatment improvement were observed: CLASS I (M. 0.45 to 0.60) and CLASS I – TOTAL (M. 0.60 to 0.65) according to the Kennedy Classification. The Wilcoxon test showed that the application of prosthetic treatment produced a significant improvement in Masticatory Efficiency (Z = 2.994; P = 0.003). Conclusion: These findings support the effectiveness of removable partial dentures as a viable solution for restoring masticatory function in patients, contributing significantly to their quality of life. |
Description: | Introducción: La eficiencia masticatoria mide la calidad de la función masticatoria, evaluando cuántos golpes masticatorios son necesarios para triturar adecuadamente los alimentos. El estado de los dientes, la cantidad de unidades masticatorias, diseño y ajuste de las prótesis, y las características de los alimentos pueden afectarla. Objetivo: determinar la eficiencia masticatoria en pacientes portadores de prótesis parciales removibles atendidos en la clínica odontológica de la UCSG durante el periodo A – 2024. Materiales y métodos: estudio de tipo longitudinal, experimental y descriptivo, con enfoque cuantitativo. Para la selección de la muestra se establecieron ciertos criterios de inclusión y exclusión. Para evaluar la eficiencia masticatoria, se utilizó goma de mascar (Marca Bubble Boy; color verde y rojo; 3 cm de largo x 1 cm de ancho). Los resultados obtenidos se analizaron mediante el sistema de análisis de imagen digital del programa Perceptodent. Resultados: La Eficiencia Masticatoria fue mayor en Mujeres, con un 80%, en comparación con los hombres, los cuales obtuvieron 60%. Se encontró asociación entre la eficiencia masticatoria y el número de dientes. Las mayores diferencias en mejoría posterior al tratamiento: CLASE I (45% a 60%) y CLASE I – TOTAL (60% a 65%) según la Clasificación de Kennedy. Wilcoxon mostró que la aplicación del tratamiento protésico produce una mejora significativa en la Eficiencia Masticatoria (Z = 2,994; P = 0,003). Conclusión: Estos hallazgos respaldan la efectividad de las prótesis parciales removibles como una solución viable para restaurar la función masticatoria en los pacientes, contribuyendo significativamente a su calidad de vida. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/23628 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Odontología |
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