DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/9054
Title: Desarrollo de un sistema de control de alimentos para pacientes del Hospital León Becerra de Guayaquil.
Authors: Caicedo Boboy, Félix Andrés
Cornejo Robayo, Holger Francisco
metadata.dc.contributor.advisor: Zurita Fabre, Adela María
Keywords: SISTEMA AUTOMATIZADO;DISEÑO DE SISTEMA;CONTROL DE ALIMENTOS;NUTRICIÓN;PEDIDOS DE DIETAS;ADMINISTRACIÓN DE DIETAS
Issue Date: 23-Aug-2017
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The purpose of this qualification work was aimed to facilitate the management of diets that are allocated to patients admitted to the Hospital León Becerra de Guayaquil, through an automated system using the basic and necessary infrastructure that facilitate its optimum performance. This research had a qualitative and quantitative approach, exploratory, analytical, descriptive and documentary type; to obtain information that facilitates the design of the mentioned system, surveys applied to a sample composed of 25 inpatient, 15 professional nursing and two professional nutritionists and, after processing the data, one could conclude that it is necessary to implement the proposed system, which will allow timely processing and the information complete diet orders, according to what the physician determines; likewise, having reports resulting from the administration of diets will save resources, facilitating timely decision making.
Description: El propósito de este trabajo de titulación estuvo orientado en facilitar el manejo de las dietas que se asignan a los pacientes ingresados en el Hospital León Becerra de Guayaquil, a través de un sistema automatizado utilizando la infraestructura básica y necesaria que facilite su funcionamiento óptimo. Esta investigación tuvo un enfoque cuanti-cualitativo, de tipo exploratoria, analítica, descriptiva y documental; para obtener información que facilite el diseño del sistema mencionado, se aplicó encuestas a una muestra conformada por 25 pacientes hospitalizados, 15 profesionales de enfermería y dos profesionales nutricionistas y, luego de procesar los datos, se pudo concluir que es necesario implementar el sistema propuesto, lo que permitirá procesar a tiempo y con la información completa los pedidos de dieta, de acuerdo con lo que el médico determine; así mismo, contar con reportes resultantes de la administración de dietas permitirá ahorrar esfuerzos y recursos, facilitando la toma de decisiones oportuna.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/9054
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Ingeniería en Sistemas Computacionales

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-ING-CIS-166.pdf7.38 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.