DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/9162
Title: Relación entre la alimentación y el estado depresivo en los estudiantes de la Facultad de Ciencias Médicas de la Universidad Católica de Santiago de Guayaquil.
Authors: Ramírez Zambrano, Emily Fernanda
metadata.dc.contributor.advisor: Alcócer Cordero, Lilia Priscilla
Keywords: ALIMENTACIÓN;SINTOMATOLOGÍA DEPRESIVA;HÁBITOS ALIMENTARIOS;INVENTARIO DE DEPRESIÓN DE BECK II
Issue Date: 12-Sep-2017
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Introduction and objectives: To determine the relationship between the diet of the students of the Faculty of Medical Sciences of the UCSG and the depressive symptomatology. The study refers to a quantitative, non-experimental and cross-sectional approach with a correlational scope. The sample of the study was of 207 students of the Faculty of Medical Sciences of the UCSG who evaluated the frequency of food consumption in relation to the depressive symptomatology through a questionnaire of frequency of food consumption and the Beck Depression Inventory II. To determine if there is a relationship between the frequency of food consumption in relation to the depressive symptomatology, the Chi square test was used. Results: 57.97% of the population studied reported minimal depression, 18.36% referred to mild depression, 14.49% to moderate depression and 9.18% presented severe depression. 96.62% of the study population consume less than 50% of food adequately. 70% of the population consumes between 47-59% of the food insufficiently. Seventy percent of the population consumes less than 20% of food in excess. Conclusion: According to the Chi-Square statistical test (P value: 0.0492), a relationship was found between adequate food consumption in general and degree of intensity of depressive symptomatology.
Description: Introducción y objetivos: Determinar la relación entre la alimentación que llevan los estudiantes de la Facultad de Ciencias Médicas de la UCSG y sintomatología depresiva. El estudio refirió un enfoque cuantitativo, no experimental de tipo transversal con un alcance correlaciona. La muestra de estudio fue de 207 estudiantes de la Facultad de Ciencias Médicas de la UCSG a los cuales se les evaluó la frecuencia de consumo alimentario en relación con la sintomatología depresiva mediante un cuestionario de frecuencia de consumo alimentario y el Inventario de Depresión de Beck II. Para determinar si hay relación entre la frecuencia de consumo de alimentos en relación con la sintomatología depresiva se utilizó la prueba estadística de Chi-cuadrado de Pearson. Resultados: El 57,97% de la población de estudio refiere Depresión Mínima, el 18,36% refiere Depresión Leve, el 14,49% refiere Depresión Moderada y el 9,18% presenta Depresión Grave. El 96.62% de la población de estudio consume menos del 50% de los alimentos de forma adecuada. El 70% de la población consume entre el 47-59% de los alimentos de manera insuficiente. El 70% de la población consume menos del 20% de los alimentos de manera excesiva. Conclusión: De acuerdo con la prueba estadística Chi-Cuadrado (Valor –P: 0,0492) se encontró una relación entre el consumo adecuado de los alimentos en general y el grado de intensidad de la sintomatología depresiva.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/9162
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición Dietética y Estética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-344.pdf1,03 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons