Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10298
Title: | Propuesta de modelo de desarrollo agroturístico comunitario para la parroquia rural El Morro, cantón Guayaquil, provincia del Guayas. |
Authors: | García Torres, Yessica Evelin |
metadata.dc.contributor.advisor: | Crespo Moncada, José Medina |
Keywords: | AGROTURISMO COMUNITARIO;TURISMO RURAL;AGRO ECOTURISMO;COMUNAS COSTERAS |
Issue Date: | 9-Mar-2018 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | Agrotourism or rural tourism is one of the very poorly known and exploited typifications in countries where agriculture is one of the main activities. One of the factors, beyond the little interest of the decentralized autonomous governments, is the ignorance of a model that develops strategies for the implementation of this type of offer that contributes not only with the strengthening of the local agricultural culture, but also in aspects of sustainability ensuring the conservation of the natural element of the locality. Rural tourism is demanded worldwide by people who seek the experience of agriculture as a factor that renews its relationship with the nature and culture of the people, seeing the peasant as an important member of their large community. This work demonstrates how community tourism is a conscious and real alternative for communities, and specifically for this work, for coastal communities, respecting design and nature that combine with traditions and present agricultural processes not only for tourism activity, but also as a driving factor for agricultural activities in coastal communities of the province of Guayas. |
Description: | El agroturismo o turismo rural es una de las tipificaciones muy poco conocidas y explotadas en países donde la agricultura es una de las actividades principales. Uno de los factores, más allá del poco interés de los gobiernos autónomos descentralizados, es el desconocimiento de un modelo que desarrolle estrategias para la implementación de este tipo de oferta que aporta no solo con el fortalecimiento de la cultura agrícola local, sino también en aspectos de sostenibilidad asegurando la conservación del elemento natural de la localidad. El turismo rural es demandado mundialmente por personas que buscan la experiencia del agro como un factor que renueva su relación con la naturaleza y la cultura de los pueblos, viendo al campesino como un miembro importante de su gran comunidad. El presente trabajo demuestra como el agroturismo comunitario es una alternativa consciente y real para las comunidades, y específicamente de este trabajo, para las comunidades de la costa, respetando el diseño y la naturaleza que se conjuguen con las tradiciones y presenten procesos agrícolas no solo para la actividad turística, sino también como factor de impulso para las actividades agrarias en comunidades costeras de la provincia del Guayas. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10298 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Administración de Empresas Turísticas y Hoteleras |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
T-UCSG-PRE-ESP-AETH-495.pdf | 1,4 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License