DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10325
Title: Estudio de factibilidad para el diseño de un proyecto productivo de engorde de ovinos Pelibuey en pastoreo rotacional en la Hacienda Ladislao Álvarez ubicada en la provincia de Manabí.
Authors: Lindao Montesdeoca, Erika Isabel
metadata.dc.contributor.advisor: Pincay Figueroa, Paola Estefania
Keywords: OVINOCULTURA;ESTUDIO DE FACTIBILIDAD;PRODUCCIÓN PECUARIA;PELIBUEY;PASTOREO
Issue Date: 12-Mar-2018
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: This study reflects the economical profitability on livestock production of sheep meet through the use of rotational controlled grazing with two types of grass known as Star Grass and Elephant Grass. The sheep breed chosen to be produced is Pelibuey due to its great productive capacity in tropical climates. Lambs nutritional needs, sanitary and accommodation requirements has been taken care in order to guarantee their welfare during their productive process. This work exposes the results of the financial analysis which involves the investments in assets and working capital to carry out all the activities of production and commercialization of the lamb meat as finished product. From the breeding lambs are obtain different meat cuts with high nutritional value and low fat content for human feeding and it is expected to market them in Guayaquil.
Description: El presente estudio refleja la rentabilidad productiva en términos económicos de la aplicación de un sistema de producción pecuaria de ovinos de carne mediante la utilización del pastoreo controlado rotacional con pasto estrella y pasto elefante, en el cual la raza escogida a utilizar es el ovino Pelibuey debido a su gran capacidad productiva en climas tropicales. Se reflejan las consideraciones en cuanto a los requerimientos alimenticios, sanitarios y de establecimiento de los corderos para garantizar su bienestar durante su proceso productivo. Se exponen los resultados del estudio económico y financiero correspondientes a las inversiones en activos y capital de trabajo necesarios para realizar todas las operaciones del giro de la producción y comercialización del producto terminado como carne empacada de cordero. De los animales producidos se obtendrán cortes de carne con alto valor nutritivo y bajo contenido de grasa para el consumo humano y se prevé su comercialización en Guayaquil.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10325
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Medicina Veterinaria y Zootecnia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-TEC-CMV-42.pdf999,38 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons