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Title: Valoración del estado nutricional en niños/as con Síndrome de Down de 5 a 12 años de edad pertenecientes a la fundación FASINARM de la ciudad de Guayaquil durante el periodo mayo - septiembre 2018.
Authors: Santana Arias, Evelyn Andrea
metadata.dc.contributor.advisor: Pérez Schwass, Lía Dolores
Keywords: ESTADO NUTRICIONAL;SÍNDROME DE DOWN;HÁBITOS ALIMENTARIOS;SOBREPESO;OBESIDAD;RIESGO CARDIOVASCULAR
Issue Date: 10-Sep-2018
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Down syndrome is an alteration in the chromosome that affects the world population as children, youth and adults in a physical, mental and psychomotor development. Main objective: To determine the nutritional status in children / as Down syn drome from 5 to 12 years of age belonging tothe FASINARM Foundation of the city of Guayaquil during the period May - September 2018. Qualitative, descriptive methodology, non-experimental cross section. Total sample of 36 students: 21 children and 15 girls from 5 to 12 years old, with a 40% and 50% disability percentage, with a diagnosis of heart disease 35%, hypothyroidism 40%. Anthropometric measures were used: Weight and height for the BMI with Fanta curves, Weight / Age and Height / Growth cycle and Hellerstein age circumference M.Walst Circumference. Results of the investigation, children have a BMI of SP 24% and OB 33%, Weight / Age: obesity 6%, overweight14% and low weight of 8%. Size / Age: high size 8%, low size 28%. Cardiovascular risk greatly increased by 22% and increased risk of 47%, mild physical activity 90% and moderate 10%. In the nutritional assessment you can see the frequency of consumption of CHO, fat, sweet and soft drinks and frequency of consumption of fruits, vegetables and vegetables. Conclusions: finally it is observed that the children with DS of the FASINARM foundation present a high rate of SP and OB with bad eating habits and lack of physical activity and greater cardiovascular risk.
Description: El síndrome de Down es una alteración en el cromosoma 21 que afecta a la población mundial como niños, jóvenes y adultos de forma física, mental y desarrollo psicomotor. Objetivo principal: Determinar el estado nutricional en niños/as con Síndrome de Down de 5 a 12 años de edad pertenecientes a la fundación FASINARM de la ciudad de Guayaquil durante el periodo mayo - septiembre 2018.Metodología cualitativo, descriptivo, corte transversal no experimental. Muestra total de 36 alumnos: 21 niños y 15 niñas de 5 a 12 años, con un porcentaje 40 y 50 % de discapacidad, con un diagnóstico de enfermedades cardiacas 35%, hipotiroidismo 40%. Se utilizó medidas antropométricas: Peso y talla para el IMC con curvas de Fanta, Peso/Edad y Talla/Edad con curvas de crecimiento de Growth y circunferencia de cintura y cadera por criterio de Hellerstein M.Walst Circumference. Resultados de la investigación, los niños/as presentan un IMC de SP 24% y OB 33%, Peso/Edad: obesidad 6%, sobrepeso14% y bajo peso de 8%. Talla/Edad: alta talla 8%, baja talla 28%. Riesgo cardiovascular muy aumentado de 22% y riesgo aumentado de 47%, actividad física leve 90% y 10% moderada. En la valoración nutricional se observó la frecuencia de consumo de CHO, grasa, dulce y bebidas refrescantes y en poca frecuencia de consumo de frutas, verduras y hortalizas. Conclusiones: finalmente se observa que los niños/as con SD de la fundación FASINARM presentan alta tasa de SP y OB con malos hábitos alimenticios y falta de actividad física y riesgo cardiovascular aumentado.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/11264
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