Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13348
Title: | Valoración del color en resinas compuestas expuestas a diferentes bebidas : un estudio in-vitro. |
Authors: | Guevara Ruiz, José Ismael |
metadata.dc.contributor.advisor: | Ocampo Poma, Estefanía del Rocío |
Keywords: | ODONTOLOGÍA RESTAURADORA;RESINAS COMPUESTAS;BEBIDAS PIGMENTANTE;POLIMERIZACIÓN |
Issue Date: | 12-Sep-2019 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | Introduction: color is one of the most important properties of aesthetic restorations. Color alteration in resin-based materials can be caused by intrinsic and extrinsic factors. Therefore, it is important to know what factors consumed by the patient on a regular basis are related to the alteration of this color, and thus be able to prevent future failures in the aesthetic restorative treatment. Purpose: The purpose of this research work is to determine the factors that are related to the variation in the color of composite resins when exposed in frequently consumed beverages. Materials and methods: this research work is an experimental, invitro, descriptive and cross-sectional study. The sample consisted of 56 discs made with two types of resins composed of the commercial brand Dentsply sirona (Spectra Basic and Spectra Smart), the same ones that were made in the prosthodontics laboratory of the Catholic University of Santiago de Guayaquil. Each of the samples were exposed to drinks of habitual consumption such as: coffee, Coca-Cola and water. The color was registered by visual method through Vita Classical colorimeter and by objective method with the help of digital images in black and white background. Results: Coca-Cola was the drink with the greatest color change, with an average of 84% in tone (H) and 65% in brightness (B). The samples immersed in coffee will present an alteration of the color with an average of 79% in the tone (H) and 55% in the brightness, while the water was the substance that caused the lowest pigmentation, with an average of 65% in the tone ( H) and 51% in brightness (B). Discussion: in this study, it was observed that Coca-Cola was the drink that caused the greatest visible alteration, followed by coffee and water, taking into account that the type of resin used for the study was from the Dentsply Sirona commercial house, compared to previous studies where the type of resin-based restorative material used for the studies was from the commercial house Ivoclar Vivadent and 3M. Conclusion: it was concluded that the drinks of habitual consumption by society, such as: coffee, Coca-Cola and water, produce pigmentations at the level of the resin materials based on composite resin. |
Description: | Introducción: El color es una de las propiedades más importantes de las restauraciones estéticas. La alteración del color en los materiales a base de resina puede ser causada por factores intrínsecos y extrínsecos. Por ello es importante conocer què factores consumidos por parte del paciente de forma habitual están relacionados con la alteración de este color, y así poder prevenir futuros fracasos en el tratamiento restaurador estético. Propósito: El propósito del presente trabajo en investigación es determinar los factores que están relacionados a la variación del color de las resinas compuestas al estar expuestas en bebidas de consumo frecuente. Materiales y métodos: El presente trabajo de investigación es un estudio de tipo experimental in-vitro, descriptivo y transversal. La muestra estuvo conformada por 56 discos elaboradas con dos tipos de resinas compuestas de la marca comercial Dentsply sirona (Spectra Basic y Spectra Smart), las mismas que fueron elaboradas en el laboratorio de prostodoncia de la Universidad Católica de Santiago de Guayaquil. Cada una de las muestras se las expuso frente a bebidas de consumo habitual como: café, Coca-Cola y agua. Se registrò el color mediante mètodo visual a travès de colorìmetro Vita Classical y por mètodo objetivo con la ayuda de imàgenes digitales en fondo blanco y negro. Resultados: La Coca-Cola fue la bebida que mayor alteraciòn del color presentò, con una media de 84% en el tono (H) y 65% en el brillo (B). La muestras inmersas en cafè presentaron alteraciòn del color con una media de 79% en el tono (H) y 55% en el brillo, mientras que el agua fue la sustancia que menor pigmentaciòn causò, con una media de 65% en el tono (H) y 51% en el brillo (B). Discusión: En este estudio, se pudo observar que la Coca-Cola fue la bebida que mayor efecto visible causó, seguido por el café y agua, tomando en cuenta que el tipo de resina utilizada para el estudio fue de la casa comercial Dentsply Sirona, en comparación con los estudios anteriores donde el tipo de material restaurador a base de resina utilizados para los estudios fueron de la casa comercial Ivoclar Vivadent y 3M. Conclusión: Queda demostrado que las bebidas de consumo habitual por la sociedad, tales como: el cafè, la Coca-Cola y el agua, producen pigmentaciones a nivel de los materiales resturadores a base de resina compuesta. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13348 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Odontología |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
T-UCSG-PRE-MED-ODON-470.pdf | 1,37 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License