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Title: Valoración del patrón nutricional metabólico en pacientes colostomisados atendidos en hospitalización de un hospital de especialidades de la ciudad de Guayaquil año 2019.
Authors: Figueroa Zambrano, Sueany del Carmen
Aguilar Mina, Alexis Andrés
metadata.dc.contributor.advisor: Vizuete Mendoza, Gina Verónica
Keywords: ATENCIÓN PRIMARIA;COLOSTOMÍA;VALORACIÓN;DIAGNÓSTICO ENFERMERO;ESTADO NUTRICIONAL
Issue Date: 2-Apr-2020
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The Assessment of the nutritional-metabolic functional pattern allows to assess and evaluate the relevant nutritional status in a pathological condition. Objective: To assess the nutritional-metabolic functional pattern in colostomy patients. Design: Population: 60 patients. Techniques and instruments: Survey and direct observation. Results: 60% female, 49% aged 41-65 years; 31% of 20-40 years; ethnicity: 58% mestizo; 11% white. Educational level: 40% high school graduates; 19% secondary education; 13% primary instruction. Socioeconomic level: high 53%; medium 20%. APF: 60% arterial hypertension; 29% Diabetes. Diagnosis: 33% malignancies; 27% intestinal obstruction; 20% diverticula. Diet: consumption of 27% fat, 22% red meat, 13% seafood and white meat; drinks: 18% water; 20% coffee; 13% juices; 24% soft drinks, 16% aromatic waters. BMI: 25% underweight, 58% obesity. Skin conditions: 36% scarring, 18% dryness, 38% deformity, 24% fungus, 13% edema. Mucosa: 52% of patients had dry mucosa. Conclusion: BMI at risk of malnutrition and obesity; unbalanced nutrition; low fluid consumption, there are problems in the mouths and mucous membranes. There are skin lesions.
Description: La Valoración del patrón funcional nutricional-metabólico permite valorar y evaluar el estado de nutrición pertinente en un estado patológico. Objetivo: Valorar el patrón funcional nutricional-metabólico en pacientes colostomisados. Diseño: Población: 60 pacientes. Técnicas e instrumentos: Encuesta y observación directa. Resultados: 60% femenino, 49% de 41-65 años; 31% de 20-40 años; etnia:58% mestiza; 11% blancos. Nivel educativo: 40% bachilleres; 19% instrucción secundaria; 13% instrucción primaria. Nivel socioeconómico: alto 53%; medio 20%. APF: 60% hipertensión arterial; 29% Diabetes. Diagnóstico: 33% neoplasias; 27% obstrucción intestinal; 20% divertículos. Alimentación: consumo de 27% grasa, 22% carne roja, 13% mariscos y carne blanca; bebidas: 18% agua; 20% café; 13% jugos; 24% gaseosas, 16% aguas aromáticas. IMC: 25% bajo peso, 58% obesidad. Condiciones de piel: 36% cicatrices, 18% sequedad, 38% deformidad, 24% hongos, 13% edemas. Mucosas: 52% de los pacientes presentó resequedad de la mucosa. Conclusión: IMC en riesgo de desnutrición y obesidad; nutrición desequilibrada; consumo escaso de líquidos, existen problemas en bocas y mucosas. Existen lesiones de piel.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/14929
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