DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/15257
Title: Emergencia sanitaria por COVID-19 y su impacto en los hábitos alimentarios en la población de la parroquia la Aurora, cantón Daule, de mayo a septiembre del 2020.
Authors: Morales León-Hing, Melina Raquel
metadata.dc.contributor.advisor: Valle Flores, José Antonio
Keywords: ESTADO NUTRICIONAL;INGESTA ALIMENTARIA;CRISIS SANITARIA;HIGIENE ALIMENTARIA;HÁBITOS ALIMENTARIOS;SEGURIDAD ALIMENTARIA
Issue Date: 18-Sep-2020
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: This study investigates the impact that COVID-19 had on eating habits within the population of La Aurora parish, Daule canton, before and during the pandemic, with a food consumption frequency survey. The study was made up of 84 individuals, where 73.8% corresponding to 62 respondents were women and 26.2% (22 individuals) represented men. The consumption frequency survey was subdivided into 7 food groups (1 Dairy, 2 Eggs, meat and fish, 3 Vegetables and legumes, 4 Fruits, 5 Breads and cereals, 6 Oils, fats and sweets, 7 Beverages), questions were also asked for information on economic variables, food safety, nutritional signs and symptoms, physical activity and others. It´s a descriptive, cross-sectional, and comparative study. Which valued and seen if in the face of a health emergency health is neglected due to poor nutrition or given the time, they now must be at home they achieve a better diet. The results of the research showed the significant nutritional changes that the emergency brings to the inhabitants of the Santa María de Casa Grande in the Aurora parish.
Description: El presente estudio investiga el impacto que tuvo el COVID-19 en los hábitos alimentarios dentro de la población de la parroquia la Aurora, cantón Daule, antes y durante la pandemia; con una encuesta de frecuencia de consumo de alimentos. El estudio se conformó por 84 individuos, donde el 73,8% correspondiente a 62 encuestados fueron mujeres y el 26,2% (22 individuos) represento a hombres. La encuesta de frecuencia de consumo estuvo subdividida en 7 grupos de alimentos (1Lacteos, 2Huevos, carne y pescado, 3Verduras y legumbres, 4Frutas, 5Panes y cereales, 6Aceites, grasas y dulces, 7Bebidas), también se realizó preguntas de información de variables económicas, seguridad alimentaria, signos y síntomas nutricionales, actividad física y otros. Se trata de un estudio descriptivo, transversal y comparativo. La cual valoró y observó si ante una emergencia sanitaria se descuida mucho la salud dado a una mala alimentación o dado al tiempo que ahora poseen de estar en casa logran una mejor alimentación. Los resultados de la investigación mostraron los cambios nutricionales significativos que acarrea la emergencia a los pobladores de la ciudadela Santa María de Casa Grande en la parroquia la Aurora.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/15257
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición Dietética y Estética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-426.pdf2,88 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons