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Title: Caries de la infancia temprana : prevención y tratamientos: Revisión sistemática.
Authors: Zambrano Hidalgo, María José
metadata.dc.contributor.advisor: Pino Larrea, José Fernando
Keywords: SALUD BUCAL;CARIES DENTAL;PREVENCIÓN;ODONTOPEDIATRÍA
Issue Date: 8-Mar-2021
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: INTRODUCTION: Dental caries is considered a sugar and biofilm dependent disease of multifactorial origin caused by many microorganisms that will affect the hard tissues of the tooth giving rise to cavitation and dental loss, it is related to the lack of oral hygiene and the excessive intake of sugars. Early childhood caries is a bacterial disease that occurs in children under 71 months of age, with a prevalence that can reach up to 90% in highly vulnerable populations. OBJECTIVE: Evaluate early childhood caries, how we can prevent them and what are the treatments. MATERIALS AND METHODS: A systematic review study was presented, with a qualitative approach with a retrospective and cross-sectional type of research, to obtain data, 79 articles were used, the data evaluated were: etiology, diet, prevention, treatments, and oral health. RESULTS: It was analyzed that the main etiological factor of ECC is S. Mutans with a percentage of 83.64%. It was also possible to determine that excessive sugar consumption is the main factor of cavities. It was possible to determine that the habit of daily oral hygiene is the key factor for the prevention of ECC with 38.33% followed by the regular and adequate use of fluoride with 27.50%. According to the authors, the most indicated or ideal treatment for the prevention of ECC is the application of fluoride with 48.53% followed by restorative materials, TRA technique, celluloid crowns, and dental sealants. Parents are involved in brushing their children's teeth, but there is a lack of oral knowledge around 51.28%. CONCLUSIONS: It was possible to conclude that to prevent ECC, the organization of bacterial plaque must be prevented and for this we must promote the habit of daily oral hygiene with the regular and adequate use of fluoride, as well as visits to the dentist and a balanced diet. By following these recommendations, we can prevent ECC.
Description: INTRODUCCIÓN: La caries dental es considerada como una enfermedad azúcar y biofilm dependiente de origen multifactorial causada por una gran cantidad de microorganismos que van a afectar a los tejidos duros del diente dando lugar a cavitaciones y pérdidas dentarias, está relacionada con la falta de higiene oral y la ingesta excesiva de azucares. La caries de la infancia temprana es una enfermedad bacteriana que se presenta en niños menores de 71 meses de edad, con una prevalencia que puede llegar hasta 90% en poblaciones altamente vulnerables. OBJETIVO: Evaluar la caries de la infancia temprana, como podemos prevenirla y cuáles son sus tratamientos. MATERIALES Y MÉTODOS: se presentó un estudio de revisión sistemática, con un enfoque cualitativo con un tipo de investigación retrospectivo y transversal. Para la obtención de datos se utilizaron 79 artículos, los datos evaluados fueron: etiología, alimentación, prevención, tratamientos y salud oral. RESULTADOS: se analizó que el factor etiológico principal de la CIT es el S. Mutans con un porcentaje 83.64%. También se pudo determinar que el consumo excesivo de azúcar es el principal factor de caries. Se pudo determinar que el hábito de higiene oral diario es el factor clave para la prevención de CIT con un 38.33% seguida por el uso regular y adecuado de flúor con un 27.50%. Según los autores, el tratamiento más indicado o ideal para la prevención de CIT es la aplicación de flúor con un 48.53% seguido por materiales restauradores, técnica TRA, coronas de celuloide y selladores dentales. Los padres de familia están involucrados en el cepillado dental de los niños, pero hay una falta de conocimiento bucal alrededor del 51.28%. CONCLUSIONES: Se pudo concluir que para prevenir la CIT se debe impedir la organización de la placa bacteriana y para esto debemos fomentar el hábito de higiene oral diario con el uso regular y adecuado de flúor, así como las visitas al odontólogo y de una dieta balanceada. Siguiendo estas recomendaciones podemos prevenir la CIT.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/16169
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