DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/16921
Title: Análisis de la lonchera en niños de segundo grado de escuela de la ciudad de Yaguachi.
Authors: Cruz Hernández, Ninfa Denisse
metadata.dc.contributor.advisor: Peré Ceballos, Gabriela María
Keywords: NUTRICIÓN;GRUPO DE ALIMENTOS;LONCHERA ESCOLAR;CLASIFICACIÓN DE ALIMENTOS
Issue Date: 15-Sep-2021
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The school lunch box is part of the diet of children of school age, this food must be prepared daily to meet the nutritional needs of children. For this, the degree of knowledge of the parents with respect to their children's food and lunchbox was analyzed. A descriptive study was carried out with a sample of 30 children from a public educational establishment and their parents were consulted by means of a survey to determine their knowledge about the main food groups and classification. The results of the study were as follows, 100% of the parents answered that if they know about the foods that a lunch box should contain, on the other hand 46.7% of the parents responded that they make their child's lunch box the day before. The surveyed population claims to know certain key elements of nutrition, which is contrasted when responding on specific topics and specific food groups, as well as the combination of foods.
Description: La lonchera escolar, es parte de la alimentación de los niños en edad escolar, diariamente se debe de elaborar esta comida para poder satisfacer las necesidades nutricionales de los niños. Para ello se analizó el grado de conocimiento de los padres de familia con respecto a la alimentación y la lonchera de sus hijos. Se realizó un estudio descriptivo con una muestra de 30 niños de un establecimiento educativo fiscal y se consultó a sus padres por medio de una encuesta para determinar su conocimiento sobre los principales grupos y clasificación de alimentos. Los resultados del estudio fueron los siguientes, el 100% de los padres contestaron que sí conocen sobre los alimentos que debe contener una lonchera, por otro lado el 46.7% de los padres respondieron que elaboran la lonchera de su hijo el día anterior. La población encuestada presume conocer ciertos elementos claves de nutrición, lo cual se ve contrastado al responder sobre temas específicos y grupos de alimentos concretos, así como la combinación de alimentos.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/16921
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición Dietética y Estética

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-459.pdf625,02 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons