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http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/17823
Titre: | Factores de riesgo en el carcinoma escamo celular orofaríngeo. |
Auteur(s): | Revelo Quevedo, William Alejandro |
metadata.dc.contributor.advisor: | García Rodríguez, Lindsay Karen |
Mots-clés: | PATOLOGÍA BUCAL;CARCINOMA OROFARINGE;VIRUS DEL PAPILOMA HUMANO;NEOPLASIA ORAL |
Date de publication: | 2-mar-2022 |
Editeur: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Résumé: | Introduction: Oropharyngeal squamous cell carcinoma (OPHC) is very common among head and neck cancers, it appears as the eighth most frequent type of cancer worldwide and the sixth cause of mortality, representing 2% and 3% of all cases malignant neoplasms. The objective of this study is to identify the current risk factors that predispose to oropharyngeal cell carcinoma. Methodology: We used meta-search engines Pubmed, Google Scholar, Scielo, Cochrane Library, Sciencedirect, obtaining 406 results of which 363 were included, and after the critical selection and reading, a total of 23 articles were included in this study, all of which met the inclusion criteria. Results: In the study, 19 of 23 publications were found that express the odds ratio (OR). For tobacco, the OR found was: 2.30 (1.004-4.26); HPV OR:7.51 (1.90-14.66); Alcohol OR:2.41 (1.035-3.96); Areca Nut OR:6.96 (2.39-15.7); and only one Marihuana article was registered OR:(1.26). Conclusions: The most dangerous risk factor for the development of CEOF is the human papillomavirus (OR: 7.51), followed by the areca nut, (OR: 7.40), whose highest probability of risk for CEOF were Tobacco, Alcohol and areca nut. (16.89). |
Description: | Introducción: El carcinoma escamo celular oro faríngeo (CEOF) es muy común entre los de cabeza y cuello, aparece como el octavo tipo de cáncer más frecuente a nivel mundial y la sexta causa de mortalidad, representando el 2% y 3% de todas las neoplasias malignas. El objetivo de este estudio es identificar los factores de riesgo actuales que predisponen al carcinoma celular orofaringeo, Metodología: Se emplearon metabuscadores de Pubmed, Google Scholar, Scielo, Cochrane Library, Sciencedirect, obteniéndose 406 resultados de los cuales 363 que no se repiten se incluyeron, y después de la selección y lectura crítica, se incluyeron 23 artículos en este estudio, que cumplieron con los criterios de inclusión. Resultados: En el estudio se encontraron 19 de 23 publicaciones que expresan la razón de probabilidades (OR). Para tabaco el OR encontrado fue de 2,30 (1,004-4,26); VPH OR:7,51 (1,90-14,66); Alcohol OR:2,41 (1,035- 3,96); Nuez de Areca OR:6,96 (2,39-48,7); y solo se registró un artículo de Marihuana OR: (1,26). Conclusiones: El factor de riesgo más peligroso, para el desarrollo de CEOF es de la nuez de areca (OR:15,01), seguido del virus papiloma humano (OR:7,51). Cuya sinergia de los 3 factores de riesgo, (Tabaco, Alcohol y Nuez de Areca (OR:16,89) potencian una alta probabilidad de desarrollo de CEOF. |
URI/URL: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/17823 |
Collection(s) : | Trabajos de Titulación - Carrera de Odontología |
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