Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/19732
Title: | Hábitos alimentarios y estilo de vida como factores de riesgo cardiovascular en pacientes que acudieron al área de cardiología, SEMEDIC sur de la ciudad de Guayaquil en el mes de julio del 2022. |
Authors: | Recalde Zumárraga, Fiorela Dominique Rosero Suéscum, Daniella Adriana |
metadata.dc.contributor.advisor: | Moncayo Valencia, Carlos Julio |
Keywords: | CONDUCTA ALIMENTARIA;HIPERTENSIÓN;TRASTORNOS METABÓLICOS;PRESIÓN ARTERIAL;CALIDAD DE VIDA;OBESIDAD ABDOMINAL |
Issue Date: | 19-Sep-2022 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | The influence of good eating habits and an appropriate lifestyle are related to improving the quality of life of those people who are at risk or suffer from a disease. The objective of this research was to determine the eating habits and lifestyle of patients who come to the cardiology area between 39 and 80 years of age; the research was cross-sectional, descriptive study, observational design and quantitative approach in patients who attend the outpatient clinic of the SEMEDIC Sur institution. The data analyzed in this research were: clinical history, food frequency survey, lifestyle evaluation using the FANTASTICO questionnaire, waist and hip circumference. A population with insufficient eating habits in dairy products (77.22%), vegetables (69.62%) and fruits (60.76%) were evidenced. In addition, a recommended intake of meat (59.49%) and cereals (49.37%); and a high intake of snacks (98.73%), fast foods (93.67%) and soft drinks (91.17%). Regarding the lifestyle, approximately 50% of the population are within a "good job" lifestyle and 29.11% are in "Adequate". |
Description: | La influencia de buenos hábitos alimenticios y un estilo de vida apropiados están relacionados a mejorar la calidad de vida de aquellas personas que tienen riesgo o padecen una enfermedad. El objetivo de esta investigación fue determinar los hábitos alimentarios y estilo de vida de pacientes que acuden al área de cardiología entre los 39 y 80 años de edad; la investigación fue de corte transversal, estudio descriptivo, diseño observacional y enfoque cuantitativo en los pacientes que acuden a la consulta externa de la institución SEMEDIC Sur. Los datos analizados en esta investigación fueron: historia clínica, encuesta frecuencia consumo de alimentos, evaluación de estilo de vida mediante el cuestionario FANTASTICO, circunferencia de cintura y cadera. Se evidenció una población con hábitos alimentarios insuficientes en lácteos (77,22%), verduras (69,62%) y frutas (60,76%). Además, una ingesta recomendada en carnes (59,49%) y cereales (49,37%); y una ingesta elevada en snacks (98,73%), comidas rápidas (93,67%) y bebidas gaseosas (91,17%). Referente al estilo de vida aproximadamente el 50% de la población se encuentran dentro de un estilo de vida “buen trabajo” y el 29,11% está en “Adecuado”. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/19732 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Nutrición Dietética y Estética |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
T-UCSG-PRE-MED-NUTRI-510.pdf | 1 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License