DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/20674
Title: Importancia de la certificación comercio justo y su impacto en el banano ecuatoriano.
Authors: Coba Peña, Rosa Angélica
Rosado Herrera, Ronald Gabriel
metadata.dc.contributor.advisor: Alcívar Avilés, María Josefina
Keywords: ESTUDIO DE MERCADO;INNOVACIÓN SOCIAL;DESARROLLO SUSTENTABLE;COMERCIO INTERNACIONAL;FAIRTRADE;INDUSTRIA BANANERA
Issue Date: 8-Feb-2023
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: The main purpose of this work is to analyze the Importance of Fair Trade certification and its impact on Ecuadorian bananas. In addition, obtaining and maintaining Fair Trade certification implies, among other things, using environmentally sound production techniques and a participatory decision-making process, which can also lead to some changes in production. The present investigation is developed under the Inductive Method, following a mixed approach, primary sources such as surveys were used, based on which it was known that one of the greatest difficulties that Small Producer Associations have is to raise awareness among them about the practices and requirements of Fair Trade certification, since due to their idiosyncrasy they are used to carrying out tasks spontaneously with little control and order. Ecuador has a total of 146 producer organizations and companies with Fair Trade certification. Of which, 85 organizations and companies exported in 2021. Of these organizations, 45 exported bananas, a representative of each organization was surveyed, evidencing that the materialization of this certification translates mainly into the interest of economic returns compatible with the expenses of production processes of each producer. A Proposal was prepared to promote Fair Trade in the banana sector of the province of El Oro as a way to contribute to the reduction of poverty, the objective is to improve the quality of life and reduce the poverty of producers.
Description: El principal propósito de este trabajo es analizar la Importancia de la certificación Comercio Justo y su impacto en el banano ecuatoriano. Además, obtener y mantener la certificación de Comercio Justo implica, entre otras cosas, utilizar técnicas de producción ambientalmente seguras y un proceso participativo para la toma de decisiones, lo que también puede generar algunos cambios en la producción. La presente investigación se desarrolla bajo el Método Inductivo, siguiendo un enfoque mixto, se utilizaron fuentes primarias como encuestas, en base a los cuales se conoció que una de las mayores dificultades que tienen las Asociaciones de Pequeño productores es concientizar a estos sobre las prácticas y requisitos de la certificación de Comercio Justo, ya que por su idiosincrasia están acostumbrados a realizar las labores espontáneamente con poco control y orden. Ecuador cuenta con un total de 146 organizaciones de productores y empresas con certificación de Comercio Justo, de las cuales, 85 organizaciones y empresas exportaron en 2021. De estas organizaciones, 45 exportaron banano, se encuestó a un representante de cada organización, evidenciando que la materialización de esta certificación se traduce principalmente en el interés de retornos económicos compatibles con los gastos de los procesos productivos de cada productor. Se elaboró una Propuesta para impulsar el Comercio Justo en el sector bananero de la provincia de El Oro como forma de contribuir a la reducción de la pobreza, el objetivo es mejorar la calidad de vida y reducir la pobreza de productores.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/20674
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Comercio Exterior

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-ESP-CCE-17.pdf998,22 kBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons