DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/24210
Title: Impacto de las certificaciones de comercio justo del café ecuatoriano en la competitividad en los mercados europeos.
Authors: Muñoz Macías, Juan Martín
Pérez Rosales, Steven Efrén
metadata.dc.contributor.advisor: Lucín Castillo, Virginia Carolina
Keywords: MERCADO INTERNACIONAL;EXPORTACIÓN DE CAFÉ;ANÁLISIS DE COMPETITIVIDAD;BALANZA COMERCIAL
Issue Date: 7-Feb-2025
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Fair trade certifications are essential to maintain the competitiveness of Ecuadorian coffee in international markets. The study uses a mixed, quantitative and qualitative methodology to examine its impact on exports. When comparing Ecuador with Colombia and Peru, a slight growth is evident in Ecuadorian coffee exports, but without a notable impact on certified products. On the other hand, Colombia and Peru show greater dynamism in their exports. Furthermore, the linear regression indicates that, although fair trade influences total coffee income, its result on market stability is not decisive. Interviews with coffee export experts provided additional information on the factors affecting the competitiveness of Ecuadorian coffee. The results suggest that, although fair trade has an impact on other sectors, its influence on Ecuadorian coffee is not entirely significant.
Description: Las certificaciones de comercio justo son fundamentales para mantener la competitividad del café ecuatoriano en los mercados internacionales. El estudio utiliza una metodología mixta, cuantitativa y cualitativa, para examinar su impacto en las exportaciones. Al comparar Ecuador con Colombia y Perú, se evidencia un crecimiento leve en las exportaciones de café ecuatoriano, pero sin un impacto notable en los productos certificados. En cambio, Colombia y Perú manifiestan un mayor dinamismo en sus exportaciones. Además, la regresión lineal indica que, aunque el comercio justo influye en los ingresos totales del café, su resultado en la estabilidad del mercado no es determinante. Las entrevistas con expertos en exportación de café proporcionaron información adicional sobre los factores que afectan la competitividad del café ecuatoriano. Los resultados sugieren que, aunque el comercio justo tiene un impacto en otros sectores, su influencia en el café ecuatoriano no es totalmente significativo.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/24210
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Negocios Internacionales

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
UCSG-C479-23761.pdf1,53 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons