![]() |
Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/24348
Title: | Condiciones de bienestar laboral dirigido a los trabajadores de una empresa de alimentos de la ciudad de Quito. |
Authors: | López Santos, Mariuxi Estefanía Avilés Chinique, Andrea Denisse |
metadata.dc.contributor.advisor: | Muñoz Sánchez, Christopher Fernando |
Keywords: | CONDICIONES DE TRABAJO;CALIDAD DE LA VIDA LABORAL;SALUD OCUPACIONAL;TALENTO HUMANO |
Issue Date: | 10-Feb-2025 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | The objective of this research work is to describe the conditions of work well-being of a group of workers from a food company in the city of Quito, with the purpose of promoting best practices in human talent. For this, it will be supported by a mixed approach methodology, with a descriptive level, a transversal type and a phenomenological method. Through scales and questionnaires, it was possible to collect the data and conclude as main results, where an overload of tasks is recognized, not always being able to enjoy their free time, taking risks, and in low percentages being exposed to mental and physical fatigue due to their tasks. They are generally satisfied with their job, with skills and sharing the company's philosophy. Although the majority show good results, are efficient, feel confident and competent in their jobs, there is also a smaller percentage that has organizational and personal problems adapting and insecurity. For this reason, it is recommended that these personnel be cared for by the company, that they contribute to programs and policies from the human resources area and that their contribution to the company be recognized. |
Description: | El presente trabajo de investigación tiene como objetivo el describir las condiciones de bienestar laboral de un grupo de trabajadores de una empresa de alimentos de la ciudad de Quito, con la finalidad de promover mejores prácticas en talento humano. Para esto se apoyó en una metodología de enfoque mixto, de un nivel descriptivo, un tipo transversal y un método fenomenológico. A través de escalas y cuestionarios se logró recolectar los datos y poder concluir como resultados principales, donde se reconoce una sobrecarga de tareas, no poder siempre disfrutar de su tiempo libre, el correr riesgos, y en bajos porcentajes el exponerse a una fatiga mental y física debido a sus tareas. Se muestran por lo general satisfechos con su empleo, con competencias y compartiendo la filosofía de la empresa. Aunque la mayoría muestra buenos resultados, ser eficientes, sentir confianza y competencia hacia su puesto de trabajo, también existe un porcentaje menor que tiene problemas organizacionales y personales para adaptarse y de inseguridad. Por tal motivo, se recomienda que este personal sea atendido por la empresa, que se contribuya con programas y políticas desde el área de recursos humanos y que se reconozca su aporte a la empresa. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/24348 |
Appears in Collections: | Trabajos de Grado - Maestría en Trabajo Social, mención en Gestión Social Laboral |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
UCSG-468-23902.pdf | 12,18 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License