Please use this identifier to cite or link to this item:
http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/7442
Title: | Los frutos secos, alternativa de diversificación en el Ecuador y su desarrollo comercial en el periodo 2012-2016. |
Authors: | Peña Gutiérrez, Karina del Rocío |
metadata.dc.contributor.advisor: | Ordoñez Morán, Arturo Bernardo |
Keywords: | COMERCIO INTERNACIONAL;EXPORTACIÓN;IMPORTACIÓN;FRUTOS SECOS;ECUADOR |
Issue Date: | 1-Mar-2017 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | Dried fruits around the world have increased their partition due to their components, benefits and uses. The United States and China are two of the main producers and consumers of dried fruits such as nuts, pistachios, almonds, sunflower seeds, peanuts, among others. The production in Ecuador of this type of fruit has been scarce and does not have official records about harvest or production. However, the country exports about 8 varieties to 7 destinations and imports about 12 varieties of dried fruits from 17 countries of the world in the period of 2012 to 2016. In the analysis of its commercial development it was observed that the country needs to adopt policies that allow developing incentives for their production and commercialization. In addition, to develop a technological industry of dried fruits like Chile, allows Ecuador to diversify its c rops and its exportable supply with the objective that the country does not depend only on traditional non-oil products such as cacao, bananas or shrimp. |
Description: | Los frutos secos a nivel mundial han ganado partición debido a sus componentes, beneficios y usos. Estados Unidos y China son dos de los principales productores y consumidores de frutos secos como nueces, pistachos, almendras, semillas de girasol, maní (cacahuete), entre otros. Sin embargo, la producción en el Ecuador de este tipo de frutos ha sido escaza y no cuenta con registros oficiales de cosecha o producción. Sin embargo, el país exporta alrededor de 8 variedades a 7 destinos e importe alrededor de 12 variedades de frutos secos de 17 países del mundo en el periodo de 2012 al 2016. Al analizar su desarrollo comercial se observa que el país necesita adoptar políticas que le permitan desarrollar incentivos para su producción y comercialización y desarrollar una industria tecnificada de frutos secos como Chile, permite al Ecuador diversificar sus cultivos y su oferta exportable con el fin de que no dependa solamente de los productos no petroleros tradicionales como los son el cacao, banano o camarón. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/7442 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Comercio y Finanzas Internacionales |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
T-UCSG-PRE-ESP-CFI-310.pdf | 1,28 MB | Adobe PDF | View/Open |
This item is licensed under a Creative Commons License