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http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13330
Titre: | Desarrollo de una bebida energética a base de guayusa (Ilex guayusa Loes.), con la inclusión de maracuyá (Passiflora edulis Sims.) y miel de abeja. |
Auteur(s): | Mora Fierro, Andrea Ninoska |
metadata.dc.contributor.advisor: | Velásquez Rivera, Jorge Ruperto |
Mots-clés: | INVESTIGACIÓN DE MERCADO;BEBIDA ENERGÉTICA;PLANIFICACIÓN ESTRATÉGICA;GUAYUSA;INDUSTRIA ALIMENTARIA |
Date de publication: | 10-sep-2019 |
Editeur: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Résumé: | The present titling work aimed to develop an energy drink based on infusion of guayusa with the inclusion of passion fruit and honey. The study was carried out in the Laboratory of Vegetable Industries, in the Faculty of Technical Education for Development of the Catholic University of Santiago de Guayaquil. A 3x3x3 factorial arrangement was implemented with three different concentrations of guayusa leaf at three different infusion times obtaining 27 samples to which physical, chemical and sensory analyzes were performed to establish a water/guayusa relationship that meets the caffeine requirements indicated by the regulations. 45 kg of passion fruit were used; subsequently, physical, chemical and sensory analyzes were performed. The honey used for the deve lopment of the beverage was obtained from a local market, which was evaluated by sensory, physical and chemical analysis to ensure its quality. The preparation of the energy drink was obtained through a 3x3x3 factorial arrangement with the help of the Design expert software which generated 20 formulations, which were sensory characterized with the help of semi-trained panelists; The means of the sensory evaluations were entered into the program to statistically evaluate the attributes color, smell, taste, aftertaste and acceptance. The best formulation was one that contains 58% infusion of guayusa, 34% passion fruit and 8% honey. It was characterized physically, chemically, microbiologically and sensorially to ensure that it complies with the INEN 2411 (2017) standard that refers to energy drinks. |
Description: | El presente Trabajo de Titulación tuvo como objetivo desarrollar una bebida energética a base de infusión de guayusa con la inclusión de maracuyá y miel de abeja. El estudio se realizó en la Planta de Industrias Vegetales en la Facultad de Educación Técnica para el Desarrollo de la Universidad Católica de Santiago de Guayaquil. Se implementó un arreglo factorial 3x3x3 con tres diferentes concentraciones de hoja de guayusa a tres tiempos de infusión diferentes obteniendo 27 muestras a las cuales se les practicaron análisis físicos, químicos y sensoriales para establecer una relación agua/guayusa que cumpla con los requerimientos de cafeína indicados por la normativa. Se utilizaron 45 kg de maracuyá; posteriormente se realizaron análisis físicos, químicos y sensoriales. La miel utilizada para el desarrollo de la bebida fue obtenida de un mercado local, la cual fue evaluada mediante análisis sensoriales, físicos y químicos para asegurar su calidad. La elaboración de la bebida energética se obtuvo mediante un arreglo factorial 3x3x3 con la ayuda del software Design expert el cual generó 20 formulaciones, las cuales fueron caracterizadas sensorialmente con la ayuda de panelistas semi entrenados; las medias de las evaluaciones sensoriales se ingresaron al programa para evaluar estadísticamente los atributos color, olor, sabor, retrogusto y aceptación. La mejor formulación fue aquella que contiene 58 % de infusión de guayusa, 34 % maracuyá y 8 % miel. Se caracterizó física, química, microbiológica y sensorialmente para asegurar que cumpla con la norma INEN 2411 (2017) que hace referencia a las bebidas energéticas. |
URI/URL: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/13330 |
Collection(s) : | Trabajos de Titulación - Carrera de Ingeniería Agroindustrial |
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