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Title: Desarrollo de un envase térmico biodegradable a base de harinas de cascarilla de (Oryza sativa), cáscara de mango (Mangifera indica) y almidón de yuca (Manihot esculenta).
Authors: Ramírez Ortega, César Alejandro
metadata.dc.contributor.advisor: Moreno Veloz, Ema Nofret
Keywords: BIODEGRADABLE;DEGRADACIÓN;CONDUCTIVIDAD;RECICLAJE
Issue Date: 11-Mar-2021
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: Bioplastic is a material similar to plastic made with plants or other biological materials instead of petroleum, it can be made from polylactic acids (PLA) present in plants or from Polylactic acid (PHA) produced from microorganisms. PLA is commonly used in food packaging and PHA in medical devices such as sutures and cardiovascular patches. The objective of this work is to develop a biodegradable thermal packaging (ETB) based on mango peel (CM), rice husk (HCA) and cassava starch (AY) as an alternative to the use of plastic, changing the concentrations of flours, evaluating their effect on physical properties, thermal conductivity coefficient and degradation time. It will be a descriptive investigation; the data will be evaluated with the analysis of variance, defining as independent variables the concentration of CM, HCA and AY with 3 levels of substitution (15 to 30 %) and a control (100 % mass of the bioplastic) methodology based on the authors Avalos and Torres. A completely randomized design with 14 treatments and four replications will be used, giving a total of 56 samples. For the selection of the best formulation, the best results of the mechanical and thermal properties and biodegradability will be considered to verify its compliance with the standards. The Benefit / Cost analysis will demonstrate the viability of the project.
Description: El bioplástico se puede elaborar a partir de ácidos polilácticos (PLA) presentes en las plantas o de polihidroxialcanoatos (PHA) producidos por microorganismos, es un material similar al plástico obtenido de derivados del petróleo; se emplea habitualmente en envases de alimentos, dispositivos médicos, como suturas y parches cardiovasculares. El objetivo de este trabajo será desarrollar un envase térmico biodegradable (ETB) a base de harinas de cáscara de mango (HCM), cascarilla de arroz (HCA) y almidón de yuca (AY) como una alternativa a la utilización del plástico, cambiando las concentraciones de las harinas, con la finalidad de evaluar su efecto en las propiedades físicas como el coeficiente de conductividad térmica y su tiempo de degradación. Será una investigación descriptiva y los datos se evaluarán con el análisis de varianza; como variables independientes la concentración de HCM, HCA y AY (de 15 a 30 %) y un testigo (100 % masa del bioplástico) con una metodología basada en los autores Avalos y Torres. Se utilizará un diseño completamente aleatorizado con 14 tratamientos y 4 repeticiones con un total de 56 muestras. Para la selección de la mejor formulación se considerarán los mejores resultados de las propiedades mecánicas, térmicas y la biodegrabilidad para comprobar su complimiento a las normas. El análisis de Beneficio/Costo demostrará la viabilidad del proyecto.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/16139
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