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http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/17933
Title: | Desarrollo de empaques biodegradables a partir de harina de cascarilla de cacao (Theobroma cacao L.) para el sector productivo artesanal. |
Authors: | Carrillo López, Michelle Paola |
metadata.dc.contributor.advisor: | Meléndez Rangel, Jesús Ramón |
Keywords: | SUSTENTABILIDAD;ENVASES BIODEGRADABLES;SECTOR ARTESANO;RESIDUOS AGROINDUSTRIALES;ANÁLISIS SENSORIAL;CONTROL DE CALIDAD |
Issue Date: | 24-Feb-2022 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | The word plastic is an essential material for human beings. However, its excess use generates conditions that are not suitable for the planet's sustainability. With this background, the project's design is proposed of a biodegradable packaging from cocoa husk flour aimed at the productive artisanal sector, which guarantees the appropriate conditions of safety and security to the public that uses it. For these reasons, a package was designed that complies with the processes of biodegradability with the environment and sustainability. The experimental design allowed the development of 16 treatments in its initial phase, provided by the Design Expert ® program, version 11, considering the restrictions defined for the preparation of the packaging. In phase two, the selection of the best formulation considered analysis of variance (ANOVA) for each of the defined variables, and together with the acceptance criteria for the odour, colour, texture, biodegradability, resistance and hardness variables, the best mathematical model was processed to obtain the optimal final treatments. Likewise, a benefit/cost analysis was carried out, allowing the evaluation and feasibility of a recently elaborated project. |
Description: | La palabra plástico es un material indispensable para el ser humano, sin embargo el exceso de su uso genera condiciones no aptas para la sostenibilidad del planeta. Con estos antecedentes se plantea el diseño del proyecto, de un empaque biodegradable a partir de harina de cascarilla de cacao dirigido al sector productivo artesanal, que garantice las condiciones apropiadas de inocuidad y seguridad al público que lo utilice. Por estas razones se diseñó un empaque que cumpla con los procesos de biodegradabilidad con el ambiente y sustentable. El diseño experimental permitió desarrollar en su fase inicial 16 tratamientos, brindados por el programa Design Expert ®,versión 11, considerando las restricciones definidas para la preparación del empaque, en la fase dos, la selección de la mejor formulación, consideró un análisis de varianza (ANOVA) para cada una de las variables definidas, y junto a los criterios de aceptación para las variables de olor, color, textura, biodegradabilidad, resistencia y dureza, se proceso el mejor modelo matemático para obtener los tratamientos optimos finales. Así mismo, se efectuó un análisis beneficio/costo el cual permitió conocer la evaluación y factibilidad de un proyecto recién elaborado. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/17933 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Ingeniería Agroindustrial |
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