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http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10193
Title: | Evaluación de la concentración de jarabes de panela y Stevia en el desarrollo de grosella (Phyllanthus acidus L.) confitada. |
Authors: | Castro Choez, Sergio Alexander |
metadata.dc.contributor.advisor: | Velásquez Rivera, Jorge Ruperto |
Keywords: | GROSELLA;STEVIA;PANELA;SÓLIDOS SOLUBLES;HUMEDAD;ACIDEZ;PH |
Issue Date: | 6-Mar-2018 |
Publisher: | Universidad Católica de Santiago de Guayaquil |
Abstract: | The aim of the present investigation was the development of currant (Phyllanthus acidus L.) sweetened with Stevia's syrups and panela. The study realized in the plant of Vegetable´s Industries processings of the Faculty of Technical Education for the Development of the Catholic University Santiago of Guayaquil. For the design of mixtures there was in use the program Design Expert 10.0 in which 16 formulations were obtained changing Stevia's concentrations (0 % to 70 %), Panela (0 % to 70 %) and currant (6 % to 9 %) determining his content of solid soluble, acidity titulable, pH, dampness and sensory analyses. Nevertheless, for the production of the treatments 2825 were considered to be the parameters of the NTE INEN: 2013-11. The best treatment was the T15 shaped by 70 % of Stevia, 1.5 % of panela and 7.5 % of currant. The results of the characterization of the best formulation were 61 % of solid soluble, 1.18 % of acidity titulable, 3.26 of pH, 10.05 % of dampness and absence of mildews and yeasts. The final product enforced with the requirements of the established procedure. The value of benefit and cost was of 1.53 with a profit margin of 23% for the production of the currant sweetened. |
Description: | El objetivo de la presente investigación fue el desarrollo de grosella (Phyllanthus acidus L.) confitada con jarabes de Stevia y panela. El estudio se realizó en la planta de procesamiento de Industrias de Vegetales de la Facultad de Educación Técnica para el Desarrollo de la Universidad Católica Santiago de Guayaquil. Para el diseño de mezclas se utilizó el programa Design Expert 10.0 en cual se obtuvieron 16 formulaciones variando las concentraciones de Stevia (0 % a 70 %), Panela (0 % a 70 %) y Grosella (6 % a 9 %) determinando su contenido de sólidos solubles, acidez titulable, pH, humedad y análisis sensoriales. No obstante, para la elaboración de los tratamientos se consideraron los parámetros de la NTE INEN 2825: 2013-11. El mejor tratamiento fue el T15 conformado por 70 % de Stevia, 1.5 % de panela y 7.5 % de grosella. Los resultados de la caracterización de la mejor formulación fueron 61 % de sólidos solubles, 1.18 % de acidez titulable, 3.26 de pH, 10.05 % de humedad y ausencia de mohos y levaduras. El producto final cumplió con los requerimientos de las normas establecidas. El valor de beneficio-costo fue de 1.53 con un margen de utilidad de 23 % para la producción del confite de grosella. |
URI: | http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/10193 |
Appears in Collections: | Trabajos de Titulación - Carrera de Ingeniería Agroindustrial |
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