DSpace logo
Please use this identifier to cite or link to this item: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/12653
Title: Estudio comparativo de la Alicina obtenida del ajo (Allium sativum L.) como inhibidor natural de hongo versus un inhibidor químico (Inhimold) para su uso en el almacenamiento de alimento para camarón.
Authors: Jaramillo Segovia, Raúl Eduardo
metadata.dc.contributor.advisor: Chero Alvarado, Víctor Egbert
Keywords: PROTEÍNA ANIMAL;HONGO;ALIMENTO BALANCEADO;INHIBIDOR;SEGURIDAD ALIMENTARIA;CAMARÓN
Issue Date: 19-Mar-2019
Publisher: Universidad Católica de Santiago de Guayaquil
Abstract: It is estimated that the population growth within the next 30 years will approach 10 billion people and thanks to that the demand for animal protein. The shrimp sector has had a great growth during the last years worldwide and also the increase of the demand of the feed to nourish them during the growth stages. This approach has focused on the use of an organic fungal inhibitor in balanced feed for shrimp (Litopenaeus vannamei). Food safety is a set of concepts and activities that help ensure that a food is healthy, safe and fulfills its nutritional functionality, in this case the use of Allicin is proposed, and a compound that comes from garlic (Allium sativum L.). It is proposed to use the parameters found in the NTE INEN 1767 standard: Zootechnical Compound Feed for Shrimp. Three designs are proposed on the mixture of Allicin with organic acids.
Description: Se estima que el crecimiento poblacional dentro de los próximos 30 años se aproxime a 10 billones de personas y gracias a eso la demanda de la proteína animal. El sector camaronero ha tenido un gran crecimiento durante los últimos años a nivel mundial y así mismo el aumento de la demanda del alimento balanceado para nutrirlos durante las etapas de crecimiento. Este planteamiento se ha enfocado en el uso de un inhibidor orgánico para hongos en alimento balanceado para camarón (Litopenaeus vannamei). La seguridad alimentaria es un conjunto de conceptos y actividades que ayudan a garantizar que un alimento sea sano, inocuo y cumpla su funcionalidad nutricional, en este caso se propone la utilización de la Alicina, un compuesto que es proveniente del ajo (Allium sativum L.). Se propone la utilización de los parámetros que se encuentran en la norma NTE INEN 1767: Alimento Zootécnicos compuestos para Camarones. Se plantean tres diseños sobre la mezcla de la Alicina con ácidos orgánicos.
URI: http://repositorio.ucsg.edu.ec/handle/3317/12653
Appears in Collections:Trabajos de Titulación - Carrera de Ingeniería Agroindustrial

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
T-UCSG-PRE-TEC-CIA-49.pdf1,02 MBAdobe PDFView/Open


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons